Pratite nas

Kućni ljubimci

Novi dokazi: VREMENOM PSI POPRIMAJU ČOVJEKOVE OSOBINE

Published

on

Obično se, više kroz šalu, kaže da su psi isti kao njihovi vlasnici, odnosno da pas i vlasnik imaju iste osobine.

Naučnici su se takođe pozabavili ovim pitanjem, i to više puta, ne bi li ustanovili da li je to zaista tako. Dakle, da li psi mogu da nauče, odnosno da kopiraju ponašanje i osobine svojih vlasnika?

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu su željeli da istraže koje osobine pas može da nauči od svog vlasnika. Pokazalo se da će psi ekstrovertnih ljudi koji su komunikativni, otvoreni i lako sklapaju nova poznanstva, postati takođe druželjubivi i prijatni prema drugim psima, pa i ljudima.

Psi introvertnih, odnosno zatvorenijih osoba, iako su udomljeni kao veseli i sretni štenci, postaće manje druželjubivi. Ovo je moguće čak i kod rasa koje su poznate po svojoj mirnoći i druželjubivosti.

Psi koji žive sa ljudima su poprilično osjetljivi na ljudske akcije i osjećanja. Ponekad se kaže da znaju da “pročitaju” kako se vlasnik osjeća, a mogu čak i da prekopiraju navike, ponašanje i karakter vlasnika. Tako se može desiti da štene koje je u vašem društvu znalo da pretrči pola dvorišta za minut postane lijeno. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending