Pratite nas

Naj recepti

A čime vi grijete ovu zimu? Recept za štrudlu s makom

Published

on

Nadamo se da ćete uživati u svakom zalogaju ove preukusne štrudle.

Potrebno je oko: 250 g putera, 60 g šećera, 1 jaje, 1 žumanjce, 1 vanilin šećer, 2dl mlijeka, 1 suhi kvasac, 700g brašna

ZA FIL POTREBNO: 400g mljevenog maka, 200g šećera, 2 vanilin šećer, 4dl mlijeka, šećer u prahu

Ugrijati mlijeko da bude mlako, dodati 1 kvasac i 1 kašiku šećera. Odvojeno umutiti omekšani puter, 1 jaje, 1 žumanjce, šecer, vanilin šećer. Kvasac koji je nadošao dodati u pripremljen puter, polako dodati brašno i mijesiti. Ostaviti da nadođe 1h.

Fil:
Mak pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom i mlijekom i kuhati 10 minuta sve da se sjedini. Ostaviti da se ohladi.

Tijesto premijesiti pa podijeliti na 6 dijelova. Svaki dio razviti tanko, namazati filom i zarolati. Ostaviti 15 minuta da nadođe.

Rernu zagrijati na 220. Ubaciti štrudle da se peku i smanjiti na 200. Peći 20-30 minuta dok ne porumene.

Izvaditi i posuti šećerom u prahu. (Najportal)

Nastavi čitati

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending