Pratite nas

Poznati

A lili su suze za njim: NA OTVARANJE MUZEJA SINANA SAKIĆA NISU DOŠLI NA DRAGANA, NI MILE, NI KEMO, NI ŠEMSA, POJAVILI SE HANKA I ACKO

Published

on

Sinan Sakić (1956-2018), folk pjevač koji je u svaki otpjevani stih unio dušu, dobio je u rodnoj Loznici svoj kutak. Zahvaljujući njegovoj supruzi Sabini, na pjevačev rođendan, trinaesti oktobar, u prizemlju zgrade u Ulici Svetoga Save 14, u centralnom dijelu grada, otvoren je muzej Sinana Sakića, zajedno sa njenim ateljeem.

Sabina kaže da je ispunila ono što je obećala i svako ko poželi može doći i biće dobrodošao. U muzeju su izloženi Sinanovi lični predmeti, satovi, brojne nagrade, plakete i zahvalnice, zlatne i platinaste ploče, odjeća koju je nosio na značajnim nastupima kao i mnoštvo fotografija, a u atelju se nalazi i njegov klavir.

“Izložen je samo dio stvari jer je Sinan imao puno toga. Povremeno ću zato mijenjati postavku, a ideja je da uradim njegove dvije biste, jedna da stoji ispred, a druga u ovom prostoru. Imala sam veliku podršku običnih građana, majstora koji su sve uradili u rekordnom vremenu, pomagali su i nudili pomoć mnogi drugi i to ljudi koje nisam poznavala. Toliko sam zahvalna mnogim ljudima koje ne poznajem, a pomogli su mi da ovo uradim. Nije mi bilo lako ovih pet godina, djeca su bila uz mene, najbliža porodica smo svi bili kao jedno – kazala je Sabina Sakić.

Nažalost, kaže ona, neki od njenih i Sinanovih prijatelja ”nisu ni na pomolu”, i nisu je nikad za minulih pet godina ni pozvali da pitaju kako je, a nisu se ni pojavili u Loznici.

“Kada daju izjave svi govore tu smo za Sabinu. Suviše sam ponosna da bih tražila pomoć od nekog, a duševno sam bogatija od mnogih”, rekla je ona pa požurila da dočekuje brojne goste, prijatelje, Sinanove saradnike i ostale.

Na otvaranje je došao pjevač Acko Nezirović, a iz Sarajeva je uspjela da stigne Hanka Paldum kojoj se Sabina posebno obradovala.

“Bila sam zabrinuta hoću li stići, ali sam žarko željela da dođem, da budem uz Sabinu baš na ovaj dan kada je svu svoju ljubav pretočila u ovaj prostor i sve ono što će da budi uspomenu na našeg dragog Sinana. Nisam tako često sa njim nastupala i nismo se tako često družili, osim što smo jedno drugom upućivali čestitke. – kazala je Hanka.

Mnogi su očelivali da će se u Loznici pojaviti članovi legendarne „JV petorke“ koja često oplakuje Sinana. Nažalost, niko od njih nije se pojavio, a Dragana Mirković, Šemsa Suljaković, Mile Kitić, Kemal Malovčić, Šerif Konjević… ronili su u medijima rijeku suza za Sinanom.

Podsjetimo, Sinan je sa četrnaest godina počeo da svira bubnjeve, da bi onda počeo da pjeva i ubrzo pokazao da je pjevač emocije, kakav se rijetko rađa. Njegove pjesme i specifična pojava našle su lako put do široke publike pa se za njega znalo širom nekadašnje Jugoslavije, iako ga nije bilo na malim ekranima.

Ko je iz lozničkog kraja, u to vrijeme bilo gdje služio JNA, poslije odgovara da je iz Loznice po pravilu je slijedilo pitanje – ”Poznaješ li Sinana Sakića?”.

On je svuda i uvijek isticao odakle dolazi, iz grada kome se rado vraćao. Iza čovjeka koji je bio fenomen na estradnom nebu ostalo je mnoštvo pjesmama, koje žive i živjeće još dugo poslije njega.

Prije pet godina, 1. juna 2018, zauvijek je otišao jedan od najvećih pjevača narodne muzike, preminuo je u 62. godini u Beogradu, a vječna kuća mu je u Loznici. (Naj portal)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending