Pratite nas

Zdravlje i ljepota

AKO VAM JE LOŠA KRVNA SLIKA: Sa ovim prirodnim miksom povećajte nivo željeza (RECEPT)

Published

on

Prema statističkim podacima, nedostatak željeza u tijelu problem je koji se sreće kod čak 30-40% stanovništva našeg kontinenta. Može biti uzrokovano raznim faktorima, od navika u ishrani, pa sve do hroničnih bolesti.

Željezo je jako važan mineral koji ljudskom tijelu treba iz mnogo razloga. Ono je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca i, ako u tijelu ima malo željeza, smanjiće se kapacitet prenosa kiseonika.

Anemija je uobičajena kod žena, pogotovo u godinama kad su trudne i kada doje. Zapravo, ljudima širom svijeta najčešće željezo nedostaje, a to pogađa oko milijardu ljudi. Žene između 19 i 50 godina treba da unose 18 mg željeza svaki dan, a trudnicama je potrebno duplo više.

Simptomi koji mogu ukazivati na niži nivo željeza u krvi: hroničan umor, stalno vam je hladno, blijeda koža. glavobolja, kratak dah, lupanje srca, suha kosa i koža, krhki nokti, nemirne noge.

Ukoliko su vam ljekari savjetovali da bi trebalo da povećate nivo željeza u krvi, ovo je savršen napitak za vas.

POTREBNI SASTOJCI: dvije srednje glavice cvekle, mrkva, manja jabuka, kašika meda, kašika cijeđenog limuna

Priprema:
Izblendajte cveklu, pa je ubacite u posudu. Zatim to isto uradite sa mrkvom i jabukom. Kada ispasirate sve sastojke, sjedinite ih, pa dodajte kašiku meda i limunovog soka. Sve dobro izmiješati, pa staviti u teglu ili staklenu posudu.

Preporučljivo je da uzimate jednu do dvije kašike svakog dana. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending