Pratite nas

Naj recepti

Albansko čudo od kolača: TRI LEĆE NAJUKUSNIJI BISKVIT KOJI STE POJELI (RECEPT)

Published

on

Kolač koji je kod nas poznat pod nazivom tri leće postao je iznimno popularan u zadnje vrijeme. Kombinacija biskvita natopljenog bogatim mliječnim okusom i karamel kreme neobična je, ali jednako i savršena te nimalo ne čudi zašto je ova slastica postala tako omiljena.

POTREBNI SASTOJCI: 6 jaja, 300 gr šećera, 2 vanilin šećera, 200 gr brašna, 200 gr griza, 1 prašak za pecivo, prohvat soli

ZA PRELIV POTREBNO: 500 ml mlijeka, 1 l slatke pavlake, 150 mlijeka u prahu, 300 gr karamela

Razdvojiti bjelanca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutiti sa prsohvatom soli, pa dodati vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom. Kad se dobije čvrsta smjesa, dodavati jedno po jedno žumance.

Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješati, i miješajući žicom lagano um umutiti već sa već umućenim jajima. Dobijenu smjesu izručiti u četvrtast pleh pokriven pek papirom. Peći na 220 stepeni oko 30 minuta dok tijesto lijepo ne porumeni.

Pečeno tijesto još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu krpu pa ga izbockati štapićem za ražnjiće.

Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmjiješati.

Za kraj premažite karamelom pri čemu možete koristiti kupovni karamel, a možete napraviti i sami po receptu za domaći karamel. Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte u osvježavajućem, laganom, kremastom “tri leće” zalogaju..Ipak treba imati na umu da ima mnogo kalorija. Umjesto karamela možete staviti svježe voće, pa će biti u laganijem izdanju. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending