Pratite nas

Zdravlje i ljepota

APETIT: Neka smreka bude vaša apotka za bolji imunitet, apetit… (Recepti)

Published

on

Smreka, borovica ili kleka (lat. Juniperus communis) se hiljadama godina koristi kao pomoć u tretiranju različitih oblika bolesti i medicinskih tegoba kod većine civilizacija. Koristi se i kao osvježavajući napitak.

Kao biljka, kleka ima i zdravstvene primjene. Đus je odličan kao diuretski napitak, a preporučuju ga i za simptome kašlja, astme, kao i kod upale mokraćnih kanala. Često se koristi za stomačne probleme, a doktori je preporučuju kod problema sa kamenjem u bubrezima. Kad se od nje napravi ulje, smreka se koristi i za masaže ljudi koji boluju od reumatoidnog artritisa.

NAPITAK ZA BOLJI APETIT
Sirup za poboljšanje apetita pravi se tako što se 500 g klekinja kratko prokuha u tri litre vode. Zatim se zgnječe i ponovo prokuhaju uz dodavanje vode po potrebi. Dobijena smjesa se procijedi kroz sito i ostavi da se ohladi.

Da bi se dobio sirup, potrebno je da se doda med, a nakon toga se sipa u tegle i dobro zatvori. Za poboljšanje apetita, dijeci se daje kašičica sirupa tri puta dnevno, a odraslima dvije.

VAŽAN SAVJET: Poseban oprez potreban je kod trudnica i oboljelih od bubrežnih bolesti. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

DEPRESIJA, MELANHOLIJA: Čaj od verem trave za liječenje “jada i čemera” (Recept)

Published

on

Englezi je često piju, vjeruje se da je odgovorna za hladnokrvnost ove nacije, I to dokazuje kako povoljno utiče na povećanje samokontrole

Verem trava se koristi za liječenje “jada i čemera”, tuge, nesanice i “bola pod grudima”, Britanci je zovu i “kraljevskom biljkom koja liječi tugu”.

Koristi se: za liječenje melanholije, protiv depresije, da popravi raspoložonje, za ublažavanje histerije, protiv gubljenja samokontrole

Za popravljanje raspoloženja je potrebno: kašičica osušenih listova verem trave i 2 dl vode

Sitno isjeckane listove prelijte proključalom vodom i poklopite. Poslije 10 minuta procijedite i popijte tri-četiri šolje dnevno.

Uvijek pijte svježe pripremljen čaj! Možete da ga koristite bez bojazni od neželjenih posljedica i do 40 dana.
Upotrijebljena sa kantarionom i matičnjakom, izvrsno je sredstvo za borbu sa depresijom. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending