Pratite nas

Zdravlje i ljepota

ARITMIJA I ANGINA PEKTORIS: Jedna čašica dnevno ovog napitka čuva srce (RECEPT)

Published

on

Stres je jedan od najvećih okidača srčanih oboljenja. Savremeni život nam diktira ubrzan tempo i puno stresa sa kojim se susrećemo, a u cijeloj toj trci srce najčešće strada. Ovaj narodni eliksir može da ublaži aritmiju i smanji bolove izazane anginom pektoris.

POTREBNI SASTOJCI: 10 svježih stabljika peršuna (bez korijena), 1 litar domaćeg crnog vina, 2 kašike vinskog sirćeta, 300 gr prirodnog meda

10 svježih stabljika peršuna zajedno sa listovima stavite u litar čistog prirodnog vina i dodajte 1-2 supene kašike čistog vinskog sirćeta, pa kuhajte 10 minuta na tihoj vatri.

Nakon toga dodajte 300 gr pravog pčelinjeg meda i ostavite da se lagano kuha još četiri minuta. Vruće vino za srce procijedite i stavite u flaše koje su prethodno isprane jakim alkoholom. (Talog koji se stvara nije škodljiv i slobodno se može piti.)

Napitak se koristi svakodnevno, 1 supena kašika do prestanka tegoba. Za teže bolesti potrebno je koristiti duži vremenski period.

Napominjemo da je prije upotrebe bilo kog narodnog lijeka najbolje konsultovati se sa ljekarom. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

URINARNE INFEKCIJE: Da li ste probali recept sa sodom bikarbonom?

Published

on

Sigurno ste barem jednom u životu osjetili peckanje pri mokrenju ili težinu i pritisak u mokraćnoj bešici. Kada se jave ti simptomi uglavnom je riječ je o urinarnoj infekciji.

To je vrlo učestala tegoba koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crijevima dospiju u mokraćnu bešiku. Više od 90% svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija ešerihije koli, koja se prirodno nalazi u vašim crijevima.

Urinarne infekcije puno češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje. Nepoželjne bakterije lakše ulaze u žensku bešiku zbog puno kraće mokraćne cijevi. Infekcija se najčešće javlja kod djevojaka koje su tek stupile u se*sualne odnose i kod žena u menopauzi.

Simptomi urinarne infekcije su osjećaj pritiska u mokraćnoj bešici, peckanje pri mokrenju, zamućeni urin i krv u urinu, povišena temperatura i bolovi u donjem delu stomaka.

Ako imate ove simptome počnite što prije sa liječenjem, jer previše odugovlačenja može dovesti do toga da bakterije dospiju u bubrege i izazvati veće komplikacije.
Soda bikarbona je prava super namirnica koja ima alkalna svojstva, što znači da neutrališe kiselost urina, pa tako pomaže kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

U 2,5 dl vode dodajte 1 kašičicu sode bikarbone, pa dobro izmiješajte. Popijte cijelu čašu. Najbolje je da je popijete odmah ujutru.

VAŽAN SAVJET: Sodu bikarbonu nemojte koristiti u kontinuitetu duže od sedam dana. Njena primjena ne preporučuje se onima koji moraju da paze na unos soli jer ova namirnica sadrži dosta natrijuma. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending