Pratite nas

Razglednice

Biser u srcu Bosne ponosne: SLAPOVI KOZICE PRIRODNI DRAGULJ KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI

Published

on

U šumkom okruženju, padajući niz strme litice stijena, na ovoj planinskoj rječici kristalno čiste I hladne vode formiralo se nekoliko manjih I dva veća vodopada, čija visina se kreće od 5 do 20 metara.

Nalaze se na 10 kilometara od Fojnice i spadaju pored Prokoškog jezera, u prirodne ljepote ovog grada. Mjesto gdje se diše punim plućima, dok voda po cijeli dan teče, a uvijek je ista, ali ipak nova. Slapovi su uzbudljivi i njihova igra daje osjećaj potpunog mira, a pejzaž koji okružuje je pravi melem za dušu. Naporosto, imaju moć da pjevaju duge pjesme pune hrabrosti i ludosti.

Prvi susret sa ovim slapovima je nevjerovatan. Kao da se nalaze u nekoj priči koju čitate. Obavijeni u hladu stoljetnih šuma, niz strme litice stijena, obrušavaju se u kristalno čistu vodu tri manja i dva veća slapa visine oko 20 metara. Pjesma koju šalju slapovi narušava mir u kojem su svi avanturisti očarani ljepotom ovog ambijenta, navodi Udruženje za promociju kulture, turizma i tradicije Bosne i Hercegovine “Mapa kulture”.

Kako bi se dočarala sama ljepota ovog dijela Bosne i Hercegovine, ekipa iz videoprodukcije Helifilm pripremila je video koji pokazuje zašto bi građani, ali i sama vlast, trebali posvetiti znatno više pažnje kako samoj Fojnici tako i njenoj okolini čiji su sastavni dio i slapovi Kozice.

“Ovo mjesto s pravom Fojnicu smješta u vrh turističkih destinacija koje vrijedi posjetiti jer kao što poznati bh. putopisac Alija Isaković reče: “Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati”, ističu iz Helifilma. (Naj portal)

Razglednice

Skriveni dragulji Sahare: PRIZORI KAO IZ NAJLJEPŠIH FILMOVA!

Published

on

Zamislite jordanski grad Petru ili slavne američke kanjone – no bez ikakvih tragova ljudi. Samo pustinjski pijesak i ogromne stijene.

Zvuči lijepo, ali bez starih riznica u stijenama Petra malo gubi na impresivnosti, zar ne? No šta kad biste umjesto riznica imali prekrasnu oazu, jezero koje putuje između stijena, a u vodi do koljena hrpe deva koje uživaju u brćkanju? To već zvuči kao idilično mjesto za spoj s prirodom i mirom pustinje. Dobra je vijest da takvo mjesto postoji.

Zabačeno, netaknuto ljudskom rukom, a dostupno onima koji su spremni potegnuti na malo jače putovanje. Nalazi se u jednoj od najslabije posjećenih zemalja svijeta, Čadu. Već smo pisali o jednoj njegovoj čudesnoj oazi života, tako da sad već krojimo impresivan itinerar.

Skriveni dragulj Sahare Guelta d'Archei ime je jednog od poznatih, i rijetkih izvora vode u Sahari. Ta oaza nalazi se u kanjonu Ennedi Plateau, koji je zbog velikog značaja zaštitio UNESCO.

Nekad je to bila važna tačka na kojoj su se zaustavljali trgovci i karavane kako bi napojili svoje deve. Naizgled crna voda duboka oko pola metra mogla bi vas namamiti da potražite osvježenje od pustinjske vrućine, no radije nemojte. Otkrit ćemo vam zašto. I danas ovdje zastanu beduini sa svojim devama, no slavni put kojim su prolazile karavane više nije toliko živ.

Čak ni turista nema mnogo, što je dobro za vas ako ste u potrazi za novim, nedovoljno istraženim i egzotičnim mjestima, prenosi punkufer.hr. Iako posjetitelji i svi budući istraživači rado gledaju nevjerovatne slike gomile deva koje piju vodu podno stijena u pustinji, treba podsjetiti na još neke stanovnike ovog mjesta. Malo ih je, ali ih ima – pustinjskih antilopa i zapadnoafričkih krokodila. Ti krokodili posljednja su skupina svoje vrste koja nam je poznata u Sahari.

Razlikuju se od nilskih krokodila pa nisu u istoj kategoriji – srećom, ovi su manji i manje agresivni. Oni se rado kupaju u toj vodi, gdje usput pronalaze i hranu u obliku riba. Neka vas krokodili ne obeshrabre – malobrojni posjetitelji tog mjesta vraćaju se oduševljeni.

Put kroz pustinjski sjever zemlje je dugačak, ali kažu kako se isplati proći ga još sto puta. Takve scene nećete vidjeti ni u najljepšim filmovima. Moguće je organizirati izlet preko agencije ili uz pratnju vodiča od prijestolnice Čada, N'Djamene. Od oaze je udaljena oko 800 kilometara zračne linije, no na terenu će vam put biti još malo duži. Pripremite se na mogućnost da vaša ekspedicija potraje čak četiri dana samo u jednom smjeru. No zamislite samo što ćete sve putem vidjeti… (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending