Pratite nas

Razglednice

Blaga Tibeta: SA OVOG MJESTA SE NE ODLAZI BEZ ŠAKE ZEMLJE!

Published

on

Jedno od blaga koje se čuva u palati je budistički spis za koji budisti vjeruju da je na krov palate pao s neba pa da ga tada niko nije pročitao.
Smještena na vrhu planine Jormo Zhaxi Ceri na istočnoj obali rijeke Yarlung, Yumbulagang je prva palata i jedna od najranije sagrađenih građevina u Tibetu.

Prema legendi, podignuta je u drugom vijeku prije Hrista, za prvog tibetanskog kralja Nyatrija Tsenpa, a pod vladavinom petog Dalaj Lame postala je samostan škole Gelugpa.

Ime palate znači “majka i sin”, a unutar nje se nalaze murali koji živopisno prikazuju istorijske događaje i priču o prvom kralju Tibeta, kao i prvom komadu obradive zemlje. Palata Yumbulagang ima dva dijela, prednji dio je podijeljen u nekoliko katova, a zadnji dio je četvrtasta kula.

Jedno od blaga koje se tamo čuva je budistički spis za koji budisti vjeruju da je na krov palate pao s neba, kao i da tada niko nije mogao da ga pročita, ali da će se dešifrovati kasnije, kada za to dođe vrijeme.

U palati mogu da se vide i kipovi Thiesung Sangjie Buddhe, kralja Niečija, prvog kralja Tibeta, Songsten Gampoa i drugih kraljeva. O palati se brine osam radnika koji tu žive i čuvaju je od lopova, kako se istorija ne bi ponovila: prije dvadeset godina lopovi su ukrali vrijedne kipove.

Nedaleko od palate je plodna dolina za koju se smatra da je prvo obrađeno polje u Tibetu. Poljoprivrednici koji posjete dolinu često sa sobom ponesu šaku zemlje kako bi posipali svoja polja kad se vrate kući, osiguravajući tako dobar rod.

Od grada Tsetanga do kojeg se ide prema palati ima od oko 10 kilometara, a posjetioci mogu da biraju da li će ići taksijem, motorom ili biciklom. Neki se čak odlučuju i na šetnju slikovitim krajem.

Ako se odlučite na taksi, potrebno je da kažete vozaču koliko ćete se zadržati u palati – da biste je razgledali trebaće vam najmanje jedan sat, računajte i uspon od deset minuta prema Yumbulagangu. Najbolje vrijeme za putovanje je od juna do avgusta, kada je dovoljno toplo. (Naj portal)

Razglednice

Ovdje je moguće svakim danom pronaći dragi kamen: KO PRONAĐE, NOSI GA SA SOBOM!

Published

on

Krater dijamanata u Arkansasu je javni rudnik dijamanata i kao takav, rijedak u svijetu. Njihovo geslo je „ko nađe, njegovo“ i svako može ući ako plati ulaznicu koja košta 10 dolara (za djecu ispod 6 godina ulaz je besplatan).

Prvi dijamant je ovdje pronađen 1906. godine, a pronašao ga je lokalni farmer koji je posjedovao dio današnjeg parka. Pokušaji da se park pretvori u komercijalni rudnik trajali su dugo i završavali neuspješno, sve dok ga 1972. godine nije kupila savezna država Arkansas i pretvorila u javni rudnik, prenosi punkufer.hr.

Čak i zastava Arkansasa ima u sebi oblik dijamanta, a dijamant se nalazi i na kovanici savezne države. Tokom predsjedničke inauguracije 1994. godine, Hillary Clinton na ruci je nosila žuti dijamant pronađen upravo ovdje.

U parku postoje redovni rudari od kojih su se neki čak i preselili kako bi bili bliže parku. Neki već imaju i zavidnu kolekciju dijamanata, a upitani šta će s njima, odgovaraju kako ih čuvaju za penziju.

No, koliko dijamanata se uopšte pronađe ovdje? U prosjeku, neko ga pronađe svaki dan. Otkako je ovaj rudnik otkriven, pronađeno je preko 30.000 dijamanata. Od toga čak 10 njih spada u najveće dijamante ikad pronađene u SAD-u, a njih hiljadu imalo je više od jednog karata.

U sklopu parka nalazi se i centar u koji možete odnijeti kamen koji pronađete. Tu će vam ga izvagati i identificirati. Premda vode statistiku pronalazaka i redovno objavljuju podatke o pronađenim dijamantima, ukoliko pronađete dijamant s više od jednog karata, upozorit će vas da to ne objavljujete na društvenim mrežama.

Kako kažu, „Ako pronađete dijamant, ljudi će pronaći vas.“ Možda biste pomislili da s obzirom na otvorenost i bogatstvo dostupno svakome, ovaj park izgleda poput američkih shopping centara na Crni petak. No broj ulaznica dnevno je ograničen na oko hiljadu dnevno, a u idiličnoj prirodi vlada prilično pitoma atmosfera.

Ovdje možete uživati i u jahanju konja, vožnji čamca po rijeci, ribičiji, planinarenju, igranju golfa, planinskom biciklizmu, plivanju i ronjenju… Za mnoge je boravak u prirodi ljepši i vrjedniji od pronalaska dijamanta, a ima i onih koji to vide kao win-win situaciju:

„To je poput igranja lutrije s boljim šansama, a dobro je za tijelo i zdravlje.“ (Naj portal)

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending