Pratite nas

Kućni ljubimci

Bolnica omogućila da kućni ljubimci posjećuju pacijente: DRUŽENJE SA PSIMA I MAČKAMA STVARNO POMAŽE!

Published

on

Većina bolnica širom svijeta ne dozvoljava posjete kućnih ljubimaca zbog higijenskih rizika i rizika od kontaminacije.

Međutim, u Belgiji to rade drugačije. Naime, u okviru bolnice Sint-Trujdo iizgrađen je paviljon u kojem kućni ljubimci mogu da posjećuju pacijente koji su na palijativnoj njezi ili imaju oboljenja koja zahtijevaju dugotrajni boravak na liječenju, a sve u pokušaju da se poboljša dobrobit pacijenata.

Godinama unazad pacijenti na dugom liječenju u bolnici Sint-Trujdo, koji su željeli da vide svoje ljubimce, morali su da se sa njima sreću u dvorištu.

Ideja za namjenski zatvoreni prostor rodila se u razgovorima pacijenata oboljelih od raka sa bolničkim psiholozima, a paviljon koji je odvojen od te ustanove, ali povezan s njom, otvoren je prošlog mjeseca.

„Za dugotrajne stanovnike bolnice, mentalno blagostanje je veoma važno u oporavku, a ponovno povezivanje sa kućnim ljubimcima stvarno pomaže – rekla je portparol bolnice Mit Drizen.

Novi prostor, koji je finansirala dobrotvorna organizacija za borbu protiv raka sa 140.000 eura, omogućava pacijentima da se sastaju sa kućnim ljubimcima jedan sat nedjeljno. Za sada su dozvoljene samo posjete pasa i mačaka. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Najbolji lijek: MAČKE ČUVAJU SRCE SVOME VLASNIKU

Published

on

Vaš ljubimac može da vam pruži mnogo više od bezuslovne ljubavi. Istraživanja pokazuju da je manja šansa da vlasnici mačaka umru od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti nego oni koji nikada nisu imali mačku.

Do ovog otkrića se došlo analizom podataka o 4.500 muškaraca i žena, starosti od 30 do 75 godina, koji su učestvovali u Nacionalnoj studiji ispitivanja zdravlja i ishrane u Oregonu.

Niko od njih nije imao kardiovaskularne bolesti na početku studije, a čak 55 odsto ih je potvrdilo da imaju mačku za kućnog ljubimca ili su je imali u nekom trenutku svog života.

U poređenju sa njima, ljudi koji nikada nisu imali mačku trpe za oko 40 odsto veći rizik od oboljevanja od srčanih bolesti. Bitno je da se istakne da su istraživači uzeli u obzir druge faktore rizika, uključujući starost, pol, rasu, krvni pritisak i pušenje, prenosi Petmagazine.rs.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending