Pratite nas

Zdravlje i ljepota

BOLOVI U MIŠIĆIMA (MIALGIJA): Grčeve uklanjaju jorgovan ili senf (REEPTI)

Published

on

Bolovi u mišićima (tzv. mialgija) su česta i neugodna pojava. S obzirom na to da u gotovo svim dijelovima tijela postoji mišićno tkivo, ova vrsta boli se može osjetiti u bilo kojem dijelu tijela.

Bol u mišićima je najčešće uzrokovana pretjeranom tjelovježbom ili fizičkom aktivnošću, stresom, napetošću, povredom ili nekim medicinskim stanjima. Mogu ih uzrokovati: fibromialgija, infekcije, kao što su gripa ili bakterijske infekcije, autoimuni poremećaji, poput lupusa, dermatomiozitisa i polimiozitisa, upotreba određenih lijekova kao što su statini ili ACE inhibitori, problemi sa štitnjačom, poput hipotireoze ili hipertireoze, hipokalijemija (nedostatak kalija)

U Rusiji koriste isključivo prirodne lijekove za olakšavanje bolova u mišićima. Ovdašnji vidari grčeve i upalu mišića liječe prirodnim tinkturama. Dobro je poznato da za bolove ui mišićima u Rusiji svi prvo koriste senf, ali i oblog od meda.

Tinktura od jorgovana
Posudu od 500 g napunite cvijetnim laticama jorgovana i dodajte votku ili medicinski alkohol. Ostavite dvije sedmice da odstoji na tamnom mjestu. Utrljajte tinkturu u bolno mjesto ujutro i uveče.

Obloge od senfa
Ako osjetite grč, odmah stavite na bolno mjesto oblog od senfa ili senfovo ulje. Na takav način ćete zagrijati mišiće i ublažiti bol i utrnulost. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

MAMURLUK: Voda od kiselih krastavaca je prijeki lijek

Published

on

Popili ste malo previše alkohola? Vaše je tijelo u tom slučaju dehidrirano i neće mu biti tako lako funkcionirati onako kako ste navikli.

Ako vam se baš danas dogodilo da pretjerate s alkoholom onda pokušajte prevenirati mamurluk tako da popijete prije spavanja malo vode od kiselih krastavca i mogli biste primijetiti kako je mamurluk puno manje neugodan nego inače.

Razlog je to što se u toj vodi nalazi natrij i kalij, a ta dva minerala su dobri suplementi ako ste dehidrirali. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending