Pratite nas

Info

Bosna dobila šampiona: TORNJAK “SEVDAH” JE SVJETSKI PRVAK

Published

on

Kada god se pojavi na svjetskim takmičenjima, bosanski tornjak obavezno osvoji neku od nagrada, a najčešće su to šampionska priznanja. Minulih godina titule su nam donosili Bilov, Bela, Monti….

I eto, kada smo skoro zaboravili na šampionske titule, osim one u nacionalizmu, korupciji, siromaštvu…. Iz Češke je stigla vijest da je bosanski pastirski pas po imenu “Sevdah” osvojio titulu svjetskog prvaka. Bilo je to 2. oktobra 2021. godine. Dobro ovaj datum treba zapamtiti, jer je BiH dobila šampiona. .

Tornjo “Sevdah” je u vlasništvu porodice Burzić iz Bužima i dio odgajivačnice tornjaka Kennel “Od Burzića”.

“Naša Uzgajivačnica Tornjaka Kennel “Od Burzića” bogatija je za Svjetskog Prvaka. Prvi osjećaj kad smo primili vijest je neopisiv, srce lupa, oči pune suza, dah zastaje, vrišti se i plače… Uspio je, uspio je pokazati svoju narav, karakter, prezentirati svoju pasminu. Uspio je opravdati sva naša iščekivanja, naš rad, trud i ljubav prema njima svima – objavio je na Faceboku Husnija Burzić iz Bužima, te se zahvalili svima onima koji su bili uz njih i tornju “Sevdah” na putu do svjetske slave.
Nisu se zahvalili jedino medijima, jer o ovoj šampionskoj tituli niko slova skoro da nije napisao. A da jeste, sigurno bi se Burzići zahvalili.

Šampionska titula “Sevdaha” nije uspjeh kojem se raduje samo porodica Burzić, već svi istinski ljubitelji tornjaka, ali i patriote na bosanskim prostorima.
Valja podsjetiti da su sve dosadašnje titular, pa i najnovija Sevdahova, stigle zahvaljujući angažmanu pojedinaca, nikako kinoloških saveza ili pomoći države. U BiH odavno ne cijene ono što je najvrijednije u ovoj zemlji, a tornjak je prisutan još od desetog vijeka. Čak u bivšoj Jugoslaviji je tonjak bio cjenjeniji. Bio je stigao i na poštansku marku.

Dolaskom novih vlasti, nakon Dejtona, tri nacionalne politike su izdale tornjake; srpska strana nije posebno aktivna, hrvatska je sve napore usmjerila da to bude hrvatski pastirski pas, što je dijelom o uspjela, a bošnjačka na psa gleda kroz posebnu, vjersku prizmu, po kojoj ni jedan pas nije preporučljiv. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending