Pratite nas

Naj recepti

Brzi zalogaji: RECEPTI ZA UKUSNE SENDVIČE

Published

on

Kažu, da je senvič nastao prije više od 300 godina i to tako što je engleski lord Džon Montagu, 4. Earl of Sandwich, ogladnio je tokom jedne kartaške partije.

Kako ne bi prekidao igru, svog je kuhara zamolio da mu komad mesa stavi između dvije šnite hljeba. Drugi su ubrzo nakon toga počeli govoriti:

“Ja bih isto što i Sandwich”.

I tako je nastalo ovo neizostavno jelo u gotovo svim zemljama na svijetu. Sendvič se jede za doručak, užinu, ručak i večeru, a pripremati se može na bezbroj načina. Za pripremanje ne treba puno vremena, a super je što na hljeb ili pecivo možemo staviti gotovo sve što u datom trenutku imamo u svojoj kuhinji. Evo nekoliko prijedloga:

SENDVIČ SA SALATOM OD KUHANIH JAJA I MLADOG LUKA (3 porcije)

POTREBNI SASTOJCI: 6 šnita hljeba sa sjemenkama, 5 komada jaja, 5 supenih kašika majoneze, 30 grama mladog luka, 50 grama krem sira, 1 čajna kašika senfa, po ukusu so i biber

Jaja je potrebno kuhati u kipućoj vodi vodu, a 10 minuta je dovoljno za tvrdo kuvana jaja. Nakon kuvanja stavite jaja u hladnu vodu i pustite ih barem 15 minuta da se ohlade prije nego što ih oljuštite. Tvrdo kuvana jaja nožem usitnite na manje komade.

U dubljoj posudi nasjeckanim kuvanim jajima dodajte sitno sjeckani zeleni dio mladog luka, majonezu, krem sir, senf te so i biber po ukusu. U salatu možete dodati kuvanu šunku, sir, ali i povrće koje biste koristili i u francuskoj salati. Pomiješajte dobro sve namirnice. Poslužiti možete kao prilog jelima, ali i između dvije šnite hljeba kao ukusan i sočan sendvič. (Recept: Darko Kontin)

SENDVIČ SA JAGODAMA I SIROM
POTREBNI SASTOJCI: 6 kriški hljeba, 3-4 kašičice kokosovog maslaca, 100 g svježih jagoda, 1 kašičica maslinovog ulja, ½ kašičice balzamovog sirćeta, malo limunove korice, 150 g brie sira, so i biber

Hljeb s jedne strane premažite kokosovim maslacem. Ta će strana doći direktno u dodir s tavicom i zapeći se.

U maloj posudi pomiješajte tanko narezane jagode, maslinovo ulje i balzamovo sirće. Dodajte limunovu koricu, so i biber. Na krišku hljeba stavite sir i jagode, poklopite drugom kriškom i pecite par minuta sa svake strane. (Naj portal)

Naj recepti

Recept koji će vas oduševiti: USOLJENE SARDINE SA ROŠTILJA

Published

on

Iskoristite najbolje što ljeto pruža i bacite nešto na vatru! Recepte predlaže gril-majstor Brajan Džordž, nekadašnji predsjednik britanskog Nacionalnog saveza za roštilj.

POTREBNI SASTOJCI: 12 sardina, 250 g krupne morske soli, 25 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sok od 2 limete, morska so i šareni biber u zrnu, po ukusu

Velike sardine operite i očistite. Ako volite, utrobu možete da zadržite, na taj način dobićete na ukusu. Izdašno pospite pakovanjem morske soli veće parče folije na koje ćete poredati sardine. Pospite ih sa još soli, prekrijte folijom i odložite u frižider da odstoje najmanje jedan sat.

Kada pripremite roštilj, izvadite ribe iz frižidera, uklonite veći dio soli i postavite ih na gril-pleh. Pomiješajte ulje i sok od polovine limete, pa dobijenom smjesom u potpunosti premažite sardine. Grilujte ih na jačoj vatri, 4 do 5 minuta sa obje strane, povremeno ih prelivajući.

Sardine poslužite sa preostalom mješavinom ulja i soka od limete. Začinite morskom solju i šarenim biberom. (Naj portal/ Foto: Shutterstock)

PROČITAJTE I OVO:

Ukusno, a odlično za ljetne dane: PUNJENI KRASTAVCI SA SIROM, PRŠUTOM I LUKOM (RECEPT) 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending