Pratite nas

Naj recepti

Brzo i bez pečenja: KINDER TORTA U ČETIRI BOJE (Recept)

Published

on

Za ovu fenomenalnu tortu nije vam potrebna rerna – ona se ne peče, a ono što oduševljava je njena kremasta tekstura i ukus. Prijatno!

Sastojci za osnocnu smjesu: 240 ml vode, 100 grama šećera, jedan vanilin šećer, 400 grama mlijeka u prahu, 250 grama putera sobne temperature

Prvi sloj – podloga: 100 grama mljevenog Plazma keksa, 100 grama mljevenih oraha, 6 kašika mlijeka

Drugi sloj:  100 grama čokolade za kuhanje

Treći sloj: 100 grama bijele čokolade

Četvrti sloj: 200 ml slatke pavlake ili jedan šlag.

Priprema
Prokuhati vodu, šećer i vanilin šećer. Maknuti sa vatre i postepeno dodavati mlijeko u prahu stalno muteći mikserom. Zatim dodati i maslac, sve izmiksati da se dobije ujednačena i glatka krema.

Od ove smjese odvojiti 200 grama i dodati keks, orahe i mlijeko. Izmiješati i rasporediti u kalup prečnika 20 cm. Ostaviti u zamrzivač nekoliko minuta dok se ne pripremi drugi sloj.

Čokoladu za kuhanje istopiti pa sjediniti sa polovinom preostale osnovne smjese. Miješati da se dobije fina krema i preliti preko sloja od keksa. Vratiti u zamrzivač desetak minuta.

Bijelu čokoladu istopiti pa sjediniti sa preostalom smjesom od mlijeka u prahu. Rasporediti preko tamnog dijela.

Tortu držati u frižideru nekoliko sati, može i preko noći. Skloniti obruč i nanijeti šlag ili umućenu slatku pavlaku. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending