Pratite nas

Naj recepti

Brzo se spremaju, a ukusne: JAPANSKE PALAČINKE (RECEPT)

Published

on

Osim fantastičnog okusa, japanske palačinke jednostavne su i za pripremu, te su brzo gotove. One su dugo bile hit i na Instagramu zbog svog jedinstvenog oblika, a dodatno ih možete ukrasiti voćem po želji ili javorovim sirupom.

POTREBNI SASTOJCI: 100 g brašna (običnog ili bezglutenskog), ½ kaščice praška za pecivo, 1 kašika sode bikarbone, 2 kašike smeđeg šećera, 4 jaja (4 bjelanjka, 2 žumanjka), 50 ml mlijeka, 2 kaščice ekstrakta vanilije (po želji), kokosova mast ili maslac, dekoracija po želji (javorov sirup, voće)

Razdvojite bjelance i žumance. Bjelance uz pomoć ručnog miksera izmiksajte u snijeg. Izdvojite dva žumanca i u njih dodajte šećer, ekstrakt vanilije, prašak za pecivo i sodu. Umutite lagano mikserom. Dodajte mlijeko i ponovno umutite. Zatim lagano dodajte brašno i umutite mikserom kako bi se svi sastojci sjedinili.

U smjesu žumanaca dodajte smjesu bjelanaca. Te ih lagano promiješajte koristeći lopaticu.

Malo kokosove masti ili maslaca zagrijte na tavi, na srednje jakoj vatri koju ćete zatim smanjiti do kraja. U okrugli kalup izlijte malo tijesta.
Pecite sve dok na površini tijesta ne primijetite malene mjehuriće, između tri i četiri minute. Pažljivo maknite kalup i preokrenite palačinku kao bi se dodatno zapekla s gornje strane, oko dvije do tri minute.

Ponovite postupak sve dok imate tijesta te na kraju ukrasite palačinke po želji. (Naj portal)

Naj recepti

Omiljeni slatkiš kraljice Elizabete: POGAČICE S PEKMEZOM (RECEPT)

Published

on

Poslastičari na britanskom dvoru su na zvaničnom Instagram profilu podijelili recept za pogačice s pekmezom koje se već godinama poslužuju kao ukusan “snack” na baštenskim zabavama u Bakingemskoj palati.

Pogačice nije teško napraviti, a većinu sastojaka vjerovatno već imate kod kuće. Osim što su savršene za vikend ili dane kada očekujete goste, možete ih ponijeti sa sobom na posao. Odlične su drugi, pa čak i treći dan nakon pečenja!

POTREBNI SASTOJCI: 500 g brašna, 28 g praška za pecivo, 94 g maslaca, 86 g šećera, 2 cijela jaja, 140 ml mlaćenice, 100 g suhog grožđa

Zagrijte rernu na 180 °C. Potom pomiješajte brašno, prašak za pecivo, puter i šećer dok ne dobijete granulastu teksturu. U drugoj posudi jaja istucite s mlaćenicom pa ih dodajte brašnu.

Miješajte tijesto dok ne postane glatko pa mu dodajte suho grožđe. Izvadite ga iz posude, pokrijte i ostavite da miruje oko 30 minuta.

Kasnije, razvaljajte ga na debljinu od 2,5 cm i izrežite okruglim kalupom za pogačice. Nakon što ste potrošili cijelo tijesto, ostavite pogačice neka miruju još 20-tak minuta. Pogačice s gornje strane premažite umućenim žumancetom pa ih pecite 10-12 minuta dok ne poprime zlaćanu boju.

Neka se dobro ohlade prije posluživanja, a potom ih servirajte s malo pekmeza, džema ili šlagom. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending