Pratite nas

Info

Budale: NEUMSKA POLICIJA ZBOG “BOSANCA” ISPENDREKALA TUZLANSKE TURISTE I BOJANA TOMOVIĆA!

Published

on

Da ova regija još uvijek živi u mraku, da su u državne institucije, zasjeli okorjeli nacionalisti, zadojeni mržnjom, a osakaćeni u glavu, kazuju i šokantne vijesti iz Neuma. Ovdje je lokalna policija pretukla društvo od desetak mladića i djevojaka iz Tuzle (mnogi od njih još uvijek nisu ni punoljetni, uglavnom su 2002. i 2003. godište), te pjevača Bojana Tomovića. Pretučen je i državljanin Srbije Boban Kalajdžić.

Još uvijek nema zvaničnog policijskog izvještaja, a pretučeni pjevač i tuzlanska mladost prikuplja medicinske nalaze da bi pokrenuli tužbu protiv policije koja ih je pendrekala.

Nemile scene su se događale u utorak (11.8. 2020. godine) na after partiju, na šetalištu pored restorana “Galeb”. Neopterećena i opuštena mladost pjevala je sa Bojanom sve velike hitove sa balkanskih prostora. U jednom trenutku zapjevali su i “Bosanca”, kojeg i Enes Begović koji ima vikendicu u Neumu, na ovim prostorima ne pjeva. Ne smije!

Vedru atmosferu je prekinula dvojica policija; samo su uletjeli i počeli pendrekati društvo. Pjesmu je zamijenila vriska djevojaka, koje su bile u pratnji svojih momaka, braće, prijatelja… Bile su to scene užasa, mlatili su sve redom, nemilice i žestoko.

Kako je za “Naj portal” kazao Bojan Tomović, koji je u Neumu veče prije ovih scena imao dobro posjećen nastup, te je imao namjeru ostati nekoliko dana ovdje, policajcima je zasmetala pjesma “Bosanac”.

– Kad sam na kraju pitao policajca “zasto to radite”, odgovorio mi je “Ne valja vam pjesma, ovo nije Bosna, tjerajte se odakle ste došli” – kaže šokirani i dobro premlaćeni Tomović. Tragovi pendrekanja u vidu modrica se vide po leđima, nogama, stražnjici… Pjevač strahuje da mu je i kičma oštećena.

– Tu pjesmu sam inače pjevao omladini iz Tuzle. Njih su udarali pendrecima po glavi, ramenima, leđima… Tukli su čak i djevojke iz Tuzle, a one jadne vrištale i bježale. Koliko sam mogao da shvatim svi su bili bošnjačke nacionalnosti – svjedoči za “Naj portal” Bojan Tomović.

Ogorčen ovim postupkom neumske policije, Bojan Tomović je uputio apel svim normalnim ljudima iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i ostalih krajeva svijeta da zaobilaze Neum. On je, između ostalog, napisao i ovo:

“Sinoć me je policija u Neumu tukla pendrecima zato što sam, zamislite, u sred države Bosne i Hercegovine otpjevao pjesmu “Bosanac”. Pretukli su i mog menadzera iz Srbije Boban Kalajdžić kao i desetak momaka i djevojaka.

NE IDITE U NEUM NA MORE JER NAS TAMO,VELIKA VEĆINA, ISKRENO MRZI.
NE OSTAVLJAJTE SVOJ NOVAC LJUDIMA KOJI ČAK NE MOGU NI DA ODGLUME LJUBAZNOST I KOJI NAS ONAKO ISKRENO, KOMŠIJSKI MRZE DO TE MJERE DA OD NJIH DOBIJETE NA POKLON ZA USPOMENU IZ NEUMA, “SUVENIR” NA TIJELU, U VIDU MODRICA OD PENDREKA.

DRUGARI, DOBRO RAZMISLITE PRIJE NO STO KRENETE U NEUM, JER MOŽE VRLO LAKO DA SE DESI, DA PROĐETE KAO JA I TA OMLADINA IZ TUZLE. PA KAD OSTANU BEZ TURISTA NEK ŽIVE OD SVOG NACIONALIZMA I OD DEMOLIRANIH I IŠARANIH DVOJEZIČNIH TABLI.

Na kraju Bojan podsjeća da kao Crnogorac, Hrvatskoj nikada nije doživio nikakvu neprijatnost, a u Neumu je od policije koju čine bosanski Hrvati (Hercegovci) ponižen i premlaćen.

Bit će zanimljive reakcije neumske i policije Hercegovačko – neretvanske županije/kantona u kojoj živi većinski hrvatsko stanovništvo.

Očekuju se i rekacije iz Tuzle, čija je mladost ni kriva ni dužna stradala u Neumu. Kako, Naj portal saznaje, priprema se kolektivna tužba protiv neumskih batinaša, već je obaviještena i međunarodna policija. Bojan naime, ima podatke obojice policajaca, u stalnom je kontaktu sa prebijenim tuzlanskim mladićima i djevojkama, angažovao je i advokata.

Bit će zanimljiva i reakcija federalnog ministra policije Aljoše Čampare, koji u Neumu također ima vikendicu, ali ne pjeva javno “Bosanca”, a začepi uši kada sluša Tomsona, koji je glavna zvijezda u Neumu i diljem zapadne Hercegovine. (Naj portal)

Info

Još malo pa ćemo na remont glave: NAPRAVLJEN VJEŠTAČKI MOZAK

Published

on

Naučnici su u laboratoriji napravili vještački mozak koji se razvija poput ljudskog, što bi moglo da omogući bolji uvid u oboljenja poput Alchajmerove bolesti ili šizofrenije.

Istraživači iz Los Anđelesa sproveli su široku genetsku analizu takozvanih “organoida”, kojima je omogućeno da se razvijaju i rastu u laboratorijskim uslovima i do 20 mjeseci. Otkrili su da vještački mozak raste u fazama koje se podudaraju sa razvojem mozga kod beba. Istraživanje sugeriše da se organoidi vještačkog mozga mogu razviti dalje od fetalnog stadijuma, što je suprotno dosadašnjim pretpostavkama.

S obzirom na to otkriće, organoidi možda mogu da sazru do te mjere da budu upotrebljivi za istraživanje bolesti mozga odraslih osoba, poput demencije. Stvoreni su pomoću tzv. indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija, iz kojih se mogu razviti mnogi drugi tipovi ćelija.

Matične ćelije koje su naučnici koristili dobijene su iz ćelija kože i krvi, a reprogramirane su da se vrate u embrionsko stanje. Kada se ćelije izlože odgovarajućim hemikalijama i uslovima, one se razvijaju u ćelije mozga i samoorganizuju kako bi proizvele trodimenzionalne strukture koje su vjerna replika određenih aspekata razvoja pravog ljudskog mozga.

Naučnici već koriste organoide ljudskog mozga za proučavanje neuroloških poremećaja, uključujući autizam, epilepsiju i šizofreniju. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending