Pratite nas

Info

Ćamil Duraković, političar modernog kova ili borac za fotelje: NAPADAJU MI LICEMJERNI LJUDI

Published

on

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković govorio je u Pressingu N1 TV o budućim planovima na novoj poziciji i saradnji sa Miloradom Dodikom.

Kaže da je preselio u Banjaluku, jer želi da bude dostupan građanima, u gradu koji je administrativni centar u entitetu Republika Srpska. Nivo politike na kojije prešao sada nije lokalni, pa se preselio u Banja Luku, gdje je fino dočekan..

“Ja sam htio postaviti temelje i u samoj kampanji, a i nakon što sam potvrđen od CIK-a, postavio sam temelje da dolazim otvorenog srca i ispružene ruke. Da budem iskren, zaista je tako i prihvaćeno, prije svega od građana, a i unutar institucija kao NSRS, Vijeća naroda pa i predsjednika. Imao sam priliku da budem na svečanom prijemu koji je prvi put upriličen na ovaj način. Vidi se tu pozitivna energija i prihvatanje moje ruke.

Još je otkrio da je Dodik, kojeg je ranije optuživao, promijenio ploču.

“Ja mogu da osjetim taj puls, to nije Dodik iz percepcije javnosti. Čak je u jednom trenutku rekao da želi da Bošnjaci, Srbi i Hrvati žive u miru. Patrijarh je mene pozdravio lično, vratio se da me pozdravi, doslovce mi je čestitao i rekao da želi da sarađuje i upravo je on taj koji je poslao poruke mnogo blažeg tona i Dodiku i svima nama. Tu je bio i muftija banjalučki na prijemu, pa i biskup Komarica. To je taj neki puls i energija bh. koju moramo uzdizati i širiti.

Reakcije na nazive da je “izdajnik”?
“Ne kažem ja da su ti napadi krenuli samo iz Sarajeva, imamo mi ljude iz dijaspore koji ne razumiju prilike našeg života na tom prodručju. Mi moramo shvatiti da tamo žive i Bošnjaci, koliko god neko negirao Banjaluku, mi smo građani tog entiteta i moramo da poštujemo zakone.

Mi često poštujemo tonove od političara poput “dobrosusjedski” odnosi, a onda kada te naše komšije većinskim brojem glasova izaberu Dodika onda mi sve to negiramo. Šta mi ustvari želimo, moramo međusobno da definišemo s kim to želimo ovu državu. Mi se ponašamo da ova BiH mora biti isključivo onakva kakvu mi želimo. Ja sam uspio da to otkrijem, ja sam bio 18 godina u Srebrenici gdje skupa sjede strukture koje su prije ratovale.

To je naša realnost, da skupa sjede, uprkos svemu uspjeli smo da dolazimo do kompromisa koji za rezultat ima dobrobit svih građana Srebrenice. Mogu reći da to moje ogromno iskustvo iz Srebrenice sam uspio nekako plasirati na veću razinu vlasti. Tako sam došao u Banjaluku i očito je bilo iznenađenja. Kada sam došao u Banjaluku i prihvatio institucije, ali nažalost neko od nas očekuje da te institucije ne prihvatamo. To su “patriote na daljinski” i predstavnici nekih od političkih stranaka.

Duraković je poručio da su napadi na Pokret za Državu licemjerni.

“Ovi brutalni napadi na PzD su u najmanju ruku licemjerni. Mi se tamo borimo da preživimo, a ne za fotelje“. -Ja ne želim biti politički faktor koji je otjerao ovih 100 hiljada koji su ostali u RS-u. Ako je to gorak ukus i ovo pružanje ruku koje se nekom ne sviđa. Ako je cijena da je plati Ćamil Duraković, a da mojim građanima bude bolje, ja nemam problem s tim. (Naj portal)

Info

Bolje da nije čestitao: NOVALIĆ UMJESTO DANA DRŽAVNOSTI ČESTITAO DAN NEZAVISNOSTI

Published

on

Povodom obilježavanja 25. Novembra – Dana državnosti premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, posjetio je Jajce i Mrkonjić grad. A bolje bi bilo da nije, bio bi zapamćen po jednom “biseru” manje u karijeri.

Ne želimo da vjerujemo da je riječ o neznanju, ali da je lupio – jeste, I to dobro da se čak ne može smatrati ni lapsusom. On je, čestitajući građanima ovaj praznik pomiješao ga sa 1. martom, pa je 25. novembar nazvao Danom nezavisnosti.

Novalić je taj gaf napravio u izjavi koju je dao okupljenim medijima.

“Vrijeme je da se podsjetimo koje su vrijednosti koje su uspostavljene ovdje. Ove vrijednosti su preslikane u prvi Ustav Republike Bosne i Hercegovine 1945. godine gdje je pisalo “ovo je ustav naroda i građana BiH”. Duboko vjerujem i vidim da je to tako i danas uz neka neslaganja. Mislim da smo sve bliže i bliže da ih prevaziđemo. Zato sam danas ovdje i želim svima čestitati Dan nezavisnosti 25. novembar – poručio je Novalić. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending