Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Četiri prirodna sredstva za brzo saniranje ranica u ustima: PROPOLIS BRIŠE AFTE (Recepti)

Published

on

Bijele i vrlo iritantne ranice u ustima, afte, koje peckaju i bole, većina nas je iskusila zbog pada imuniteta, stresa, uzimanja previše kisele ili slane hrane.

Iako nisu zarazne ni opasne po zdravlje, mogu da vas muče i nedjeljama jer su stalno vlažne. Ovo su četiri prirodna lijeka koji vam mogu pomoći da afte brže zacijele.

1. Soda bikarbona
Napravite pastu od sode bikarbone i vode. Malo pomjerite usnu od desni, pa mješavinu nanesite štapićem za uši direktno na aftu. Ostavite 10 do 15 sekundi da se osuši. Soda bikarbona će smiriti peckanje, “zatvoriti” ranu, a ujedno će je dezinfikovati. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje poslije spavanja i jela.

2. Propolis kapi ili sprej
Pčelinji propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji djelotvorno liječi bol u grlu, ali i afte. Nanesite malo propolisa na štapić za uši i pritisnite aftu. Držite par sekundi. Propolis je ljepljiv, pa će stvoriti film preko rane i time je zaštititi od bakterija i ubrzati postupak zacjeljivanja.

3. Vodica za ispiranje
Pomiješajte kašiku 20-postotnog hidrogen peroksida i pola čaše mlake vode. Dodajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu soli, pa miješajte dok se svi sastojci ne otope. Mućkajte ovu mješavinu u ustima 30 sekundi, pa je ispljunite. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

4. Čajevi
Crni ili zeleni čaj bogati su taninom, koji je prirodni antiseptik, dok kamilica i žalfija smiruju bol i ubrzavaju zarastanje. Skuhajte čaj, pa ostavite da se malo ohladi. Čajem bez ikakvih dodataka ispirajte usta. Postupak ponavljajte više puta dnevno, odnosno kada se peckanje i bol pojačaju. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Zdravstvene prednosti različitih vrsta grožđa: KOJE JE NAJZDRAVIJE – ZELENO, CRVENO ILI CRNO?

Published

on

Grožđe je popularno voće širom svijeta i dolazi u mnogo različitih varijanti, svaka sa svojim jedinstvenim ukusom i nutritivnim prednostima. Iako sve grožđe nudi zdravstvene prednosti, postoje male razlike u njihovim profilima hranljivih materija koje neke sorte čine korisnijim od drugih.

Zeleno grožđe
Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo ili žuto grožđe, je najčešće konzumirana sorta grožđa. Ovo grožđe ima sladak i kiselkast ukus i koristi se u raznim receptima, uključujući salate, smutije i peciva. Prema istraživanju, jedna šolja zelenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,4 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Nutricionista kaže da je zeleno grožđe takođe dobar izvor vitamina C, vitamina K i kalijuma. Vitamin C je antioksidans koji podržava imunološku funkciju i zdravlje kože, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Kalijum je važan za regulisanje krvnog pritiska i podržava zdravlje srca, piše Healthshots.

Crno grožđe
Crno grožđe, poznato i kao ljubičasto grožđe, je slatka i sočna sorta grožđa duboke boje. Često se koriste u proizvodnji crnog vina zbog visokog sadržaja tanina, koji vinu daje prepoznatljiv ukus.

Jedna šolja crnog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crno grožđe je zdravo jer je dobar izvor vitamina C i vitamina K, slično zelenom grožđu. Ono takođe sadrži resveratrol, moćan antioksidans koji je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima.

Crveno grožđe
Crveno grožđe, poznato i kao grimizno ili bordo grožđe, ima slatkast i blago kiselkast ukus i obično se koristi u voćnim salatama, džemovima i želeima. Koriste se i u proizvodnji crnog vina, slično crnom grožđu. Jedna šolja crvenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crveno grožđe je dobar izvor vitamina C, vitamina K i resveratrola, slično crnom grožđu.

Koje boje grožđa je najzdravije?
Dok sve tri sorte grožđa nude slične nutritivne prednosti, crno grožđe i crveno grožđe sadrže resveratrol, koji ih razlikuje od zelenog grožđa.

„Poznato je da crno i crveno grožđe sadrži tri vrste polifenola koji se nazivaju fenolna kiselina, flavonoid i resveratrol. Stoga, crno i crveno grožđe mogu ponuditi nešto više zdravstvenih koristi od zelenog grožđa – objašnjava nutricionista.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending