Pratite nas

Poznati

Čolin sevdah: POSLUŠAJTE KAKO ZDRAVKO PJEVA “NEGDJE U DALJINE”

Published

on

Zravko Čolić je mega zvijezda, ponoso Sarajeva i Bosne, koji je snimio na stotine antologijskih hitova, oborio sve moguće rekorde na koncertnim turnejama, osvojio sve moguće festivalske nagrade u bivšoj Jugoslaiji.

Ima u njegovom stvaralaštvu i etno prizvuka. Oni koji su bili u njegovoj blizini, znaju da u sitne sate u kafani voli zapjevati i sevdalinku, uglacnom za svoju dušu i za raju. Volio je pjevati “NIz polje idu babo Sejmeni”, a posebno ga je oduševljavala interpretacija Silvane Armenulić, zatim “Omer beže”, “Bosno moja divna mila”…

Međutim, prvi put za publiku je otpjevao pred TV kamerama uživo prelijepu pjesmu i, kako kaže, njemu posebno dragu sevdalinku “Negdje u daljine”, čiji je autor goraždanski kompozitor Rade Jovanović, a pjevala je Nada Mamula. Bilo je to u emisiji Pesma naroda Radio televizije Srbije. Na molbu voditeljice, Čolić je otpjevao ovu pjesmu uz pratnju harmonikaša Aleksandra Sofronijevića.

Čola riznaje da je sevdalinka znatno uticala na njega kao pjevača. Kao mali dječak, ok je stanovao u zajedničkoj kući u centru Sarajeva, odlazio je kod komšinice da sluša na tranzistou Radio Sarajevo.

“Prva pjesmu koju sam naučio bila je ona o o Kiseljaku. Svirao je Tamburaški orkestar Radio Sarajeva, a pjevali Safet i grupa pjevača. Stalno sam pjevušio “Mi smo momci sa sela, narav nam je vesela…. Haj isljeka, kiseljak, svaki momak veseljak” – prisjeća se Čola svojih dječačkih uspomena. Kasnije će upoznati u Radio Sarajevu Jozu Penavu, kompozitore sevdah pjesme “Sarajevski kiseljak”, koji je ostavio bosanskoj baštini oko 300 sevdalinki. (Naj portal)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending