Pratite nas

Info

Crni dan u Sjenici: ZAŠTO JE ENEDIN IZREŠETAO PUNCA, PUNICU, BIVŠU SUPRUGU, A RANIO JOŠ TROJE LJUDI?

Published

on

Za 44-godišnjim Enedinom Turković. koji živi I radi u Njemačkoj traga policija. Nema nikakve sumnje da je on u smrt poslao punca, punicu, te svoju bivšu suprugu, a pri tome je ranio više osoba..

U selu Rasno u opštini Sjenica na Pešterskoj visoravni, ubijeni su Fehim Š. (64), Šefka Š. (60) i Bisera Š. (44), a ranjeni Bekim Š. (35), Zineta A. i Nevzat A..

Prema nezvaničnim informacijama, je Enedin ušao u kuću u kojoj su se nalazili ubijeni i ranjeni, počeo da psuje, a zatim izvadio pištolj i iz istog ispalio više hitaca.
Prema prvim informacijama, uzrok tragedije su loši porodični odnosi, jer je osumnjičeni koji je došao iz Njemačke gdje se nalazi na privremenom radu, troje ljudi, a brata svoje bivše žene teško ranio i ljekari mu se bore za život. Nakon toga je pobjegao… (Naj portal)

 

POVEZANE VIJESTI

Presudio sebi: ENEDIN TURKOVIĆ NIJE HTIO ŽIV U RUKE POLICIJI

Info

Još malo pa ćemo na remont glave: NAPRAVLJEN VJEŠTAČKI MOZAK

Published

on

Naučnici su u laboratoriji napravili vještački mozak koji se razvija poput ljudskog, što bi moglo da omogući bolji uvid u oboljenja poput Alchajmerove bolesti ili šizofrenije.

Istraživači iz Los Anđelesa sproveli su široku genetsku analizu takozvanih “organoida”, kojima je omogućeno da se razvijaju i rastu u laboratorijskim uslovima i do 20 mjeseci. Otkrili su da vještački mozak raste u fazama koje se podudaraju sa razvojem mozga kod beba. Istraživanje sugeriše da se organoidi vještačkog mozga mogu razviti dalje od fetalnog stadijuma, što je suprotno dosadašnjim pretpostavkama.

S obzirom na to otkriće, organoidi možda mogu da sazru do te mjere da budu upotrebljivi za istraživanje bolesti mozga odraslih osoba, poput demencije. Stvoreni su pomoću tzv. indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija, iz kojih se mogu razviti mnogi drugi tipovi ćelija.

Matične ćelije koje su naučnici koristili dobijene su iz ćelija kože i krvi, a reprogramirane su da se vrate u embrionsko stanje. Kada se ćelije izlože odgovarajućim hemikalijama i uslovima, one se razvijaju u ćelije mozga i samoorganizuju kako bi proizvele trodimenzionalne strukture koje su vjerna replika određenih aspekata razvoja pravog ljudskog mozga.

Naučnici već koriste organoide ljudskog mozga za proučavanje neuroloških poremećaja, uključujući autizam, epilepsiju i šizofreniju. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending