Pratite nas

Zanimljivosti

“Da li vi Mirko Raguz uzimate Maru Zaguz: NAJSMJEŠNIJE KOMBINACIJE IMENA I PREZIMENA NA BALKANU

Published

on

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da ste naišli na ime, prezime ili sklop jednog i drugog koji su vas natjerali da se smijete do suza. Ovo su najsmješnije kombinacije imena i prezimena na Balkanu.

Sjećate se one neobične mostarske table “Advokat Alija Zaklan u dvorištu”? E, to nije ništa kakav je fenomen neobičnih ili smiješnih prezimena se izrodio širom Balkana.

Na forumima se pokrenula tema o najneobičnijim kombinacijama imena i prezimena. Tema je bila toliko inspirativna da su se mnogi i po nekoliko puta uključivali u prepisku, prisjećajući se imena svojih kolega iz škole i fakulteta, imena sa koverti koje su raznosili dok su obavljali studentske poslove, imena sa biračkih spiskova kao i zvučnih komšijskih imena.

Hercegovina nije jedini rasadnik neobičnih prezimena. U susjednoj Hrvatskoj jednako se mogu pohvaliti svojim primjerima. Dr. Vidović je podsjetio da u Imotskoj krajini obitavaju Bitanga ili Lešina, na području Dubrovnika Oblizalo i Smrdelj, u Konavlima je bilo i Penisovića, a kod Neretvana prezime Sprčić. Zanimljivo, u prošlosti je bilo osobnih imena kao što su Brzizec, Munikoza, Pratež, Vatavuk ili Vrtiprah.

Tako su se u nizu spiskova našli:

Aida Obuća
Mila Guzičica,
Tvrtko Prcić,
Udovica Draga,
Tuka Amel
Zdenka Kruška,
Vesela Lešina,
Satko Bitanga
Glavica Luka,
Bajat Jovan,
Đoković Kitica,
Erika Degen,
Goli Janoš,
Curi Đon,
Zoran Kajgana,
Skočilović Svemirko,
Tikvina Jagoda,
Nikolić Rubioza,
Guska Zec,
Papak Rajko,
Zaklan Indira
Veselinović Veselinka,
Rikalo Prvoslav,
Mario Prce
Šupčić Mesud
Milica Krtica Trtica,
Pauna Potkonjak,
Nedžad Tiganj,
Nermin Drka
Mara Vrećetina
Đoka Francuski,
Gvozdena Šipka,
Šemsa Burek,
Milena Mašnica,
Božidar Skalpel,
MiraTorbica,
Stojanka Kokoška,
Milada Picina,
Neđo Kvočka,
Lepa Nakarada,
Grozdan Šipak,
Prdoljub Guzajac,

Jedan od učesnika napisao je i da u jednoj firmi rade tri osobe koje se prezivaju: Puzigaća, Derigaća i Nepergaća.

Zatim tu su i prezimena poput: Dronjak, Kenjalo, Tresiglavić, Brabonjak, Stolica, Babarogić, Magarac, Pirivatrić, Mašinkosa, Peškir, Prezimović, Kenjčević, Slinić, Drakula, Vištica, Budalica, Balavac, Čatrnja, Čiko, Droce, Drocić, Namet, Peško, Nogalo, Tuka, Nosić, Okoliš, Kljun, Obućina, Žmiro, Džamahirija. Medar, Čoban, Svinjar, Kokoša

Postoji i anegdota da jematičar u jednom selu vjenčavao Mirka Raguza i Maru Zaguz, pa je nastala opšta smijurija kada je pitao:

“Da li vi Mirko Raguz uzimate Maru Zaguz…”

I to nije jedina od smiješnih situacija nastalih zbog prezimena ili imena. Imai h jako puno, naročito u Hercegovini i Dalmaciji. (Naj portal)

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending