Pratite nas

Zdravlje i ljepota

DA RANE BRŽE ZARASTU: Melem na bazi pčelinjeg voska (Recept)

Published

on

Nerijetko nam se može dogoditi da usljed nesmotrenosti, žurbe, saobraćajne nezgode, fizičkog kontakta zadobijemo ranu koja veoma slabo zarasta, a strah od mogućeg bola i infekcije je uvijek prisutan.

Kako biste zaobišli mnogobrojne medicinske preparate, a samim tim i uštedili novac, donosimo vam prirodni melem na bezi pčelinjeg voska i biljaka koji će vam za nekoliko dana potpuno zaliječiti ranu.

Uzeti mlad, čist pčelinji vosak koji treba da se zagrije, otopi, bez ključanja, a potom dodati svježe sjeckane cvjetove kantariona, hajdučke trave, bokvice, majčine dušice, korijandera.

Dobro promiješati kako bi smjesa bila homogena. Ostaviti da se ohladi, a potom uzeti čistu gazu i nanijeti deblji sloj preko zahvaćenog područja.

Nakon toga stavite maramu ili zavoj i čvrsto vežite mjesto gdje je nastala rana, te sa njom prenoćite.

Ujutru ponovite postupak sa čistom gazom, a melem čuvajte na tamnom mjestu u staklenoj teglici.

On se može koristiti i kod upalnih procesa, lišajeva, opekotina, a poboljšanje ćete vidjeti nakon dva nanošenja.

Kantarion i ostale ljekovite biljke imaju moć da liječe infekcije, dezinfikuju ranu, umiruju kožu i zacijele povrijeđeno mjesto. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending