Pratite nas

Zanimljivosti

Dame otkrile: ZAŠTO ŽENE VOLE MUŠKARCE SA BRADOM?

Published

on

Mjesec novembar sada se već tradicionalno naziva „Movember“. U dobrotvornoj kampanji učestvuju muškarci širom svijeta, tako što puštaju i njeguju svoju bradu i brkove, a sve sa ciljem podizanja svijesti o borbi protiv raka prostate i raka testisa.

Možda neke od vas s podsijmehom pričaju o frajerima koji imaju brkove, ali ovaj muževan detalj na licu ima bogatu i moćnu historiju. Sigurno ste se nekada zapitali da li žene više vole muškarce sa ili bez brade i brkova.

S obzirom na to da se trendovi iz godine u godinu menjaju velikom brzinom, samo je pitanje vremena kada će se historija ponoviti. Naime, brada i brkovi nekada su bili simbol moći. U srednjem vijeku je postojalo nepisano pravilo koje govori kako je dotaknuti bradu drugog muškarca bila velika uvreda. Isto tako, gotovo da nije postojao kralj koji se nije dičio svojom bradom i brkovima.

Jedno istraživanje je pokazalo kako 98% muškaraca s Forbesove liste 100 najbogatijih nema bradu. No, isto tako, čak 98 odsto motorista, kauboja, ratnika i ostalih ‘opasnih momaka’ ima ili je imalo bradu ili brkove. A žene vole „opasne momke“.

Nekada je muškarac s bradom bio simbol mudrosti. Naučnici tvrde da ta činjenica „pije vodu“ i dan danas. Naime, neka istraživanja su pokazala kako žene u kriznim situacijama imaju više povjerenja u bradate i brkate muškarce. Stručnjaci ovaj fenomen povezuju s mudrošću i zrelošću koje simboliziraju dlake na licu.
Istraživanje je pokazalo kako žene ‘padaju’ na bradicu od dva-tri dana, kakvu često „fura“ George Clooney.

U jednoj anketi, u kojoj su učestvovale samo žene, prikazane su četiri fotografije istog muškarca u različitim fazama puštanja brade, od svježe obrijane pa sve do guste brade, a rezultati su bili vrlo zanimljivi. Naime, više od polovine njih je za najlepšu fotografiju odabralo onu s bradom od desetak dana. (Naj portal)

Zanimljivosti

Sarajevski žargon: KO SU I ZAŠTO SU PAPUČARI

Published

on

Mnogi sarajevski fazoni i fraze svakodnevno su u čestoj upotrebi kod one prave sarajevske raje. Kao takav tu je i naziv “papučar”. Uvijek se ocjenjivalo da li ste “raja” ili “papak”.

Često čujemo od raje u prolazu rečenicu:

“Mojne ba s njim na fuka on ti je papučar” i ne ostanemo zatečeni, jer to je onaj naš, sarajevski duh i fazoni koje samo pravi razumiju.

Obično kada je muškarac ljubazan prema dami, za njega se kaže da je džentlmen i ističe se kao pozitivna i poželjna osobina. Kod Sarajlija “papučar” ili “papuča” je “papak” i “džeš ba s njim, mojne”. – piše “Sarajevska sehara”)

Takve muškarce raja u “rajvoSa” još naziva i onim “žešćim levatima”. Kad postanete “levat” definitivno se možete pomiriti sa činjenicom da ste ostali bez svih jarana i da vam je jedino društvo vaša djevojka kojoj poklanjate pažnju. Za svoje jarane više i niste muško. Sami ste krivi jer ste postali “papčina”.

“Papučar” je i sarajevski zanatlija i kao takva ova fraza je jedino u tom smislu pozitivna. Sarajevska porodica Kalajdžisalihović još od 1882. godine ručno izrađuje sarajevske papuče. Ovaj zanat prenosi se “s koljena, na koljeno”. Jedne ovakve papuče dobio je i Bill Klinton, te tako i za njega možemo reći da je posjetom Sarajevu i on postao “papučar”.

Nije poželjno biti “papučar”, a ako slučajno budete imali priliku sresti takvog u Sarajevu onda: “žibje”. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending