Pratite nas

Naj recepti

Današnji ručak: RIŽOTO OD MRKVE SA PREPEČENIM MAHUNAMA (Recept)

Published

on

Sjajan prijedlog za današnji ručak, u kojem će uživati svi ukućani, a i gosti ako se pojave nenajavljeno biće oduševljeni.

POTREBNI SASTOJCI: 400 grama Arborio riže (ili druge riže kratkog zrna), pola kilograma mrkve, 1 srednji luk, 3 čehna bijelog luka, 1 litar povrtnog temeljca, maslinovo ulje, so, biber.

Za mahune: Pola kilograma mahuna, masnoća za pečenje, maslinovo ulje, so, biber.

Priprema:
1. Mahunama odstranite krajeve te ih kuhajte na pari dok ne budu skoro gotove. Prekinite kuhanje uranjanjem u hladnu vodu i stavite ih na stranu.

2. Nasjeckani luk i bijeli luk pržite na maslinovom ulju dok ne požute, a zatim dodajte mrkvu narezanu na kockice. Prižite nekoliko minuta otklopljeno, a zatim dodajte nekoliko kašika vrelog temeljca i poklopite, pa smanjite vatru. Nakon desetak minuta mrkva bi trebala omekšati – kad se to dogodi, zgnječite je i dobro iskuhajte da ispari sva tekućina.

3. Dodajte rižu i pržite dok zrna ne počnu biti prozirna. Sada je možete podliti s nekoliko kašika temeljca ili, ako želite, s pola čaše bijelog vina. Rižu lagano posolite i popaprite te konstantno miješajte.

4. Nastavite dolijevati malo pomalo temeljca, tako da se riža konstantno na pola kuha, na pola prži. Dodajte so i biberte. Kad je vrijeme kuhanja navedeno na pakiranju riže isteklo, ugasite vatru, dodajte još maslinovog ulja i energično promiješajte nekoliko puta kako bi se ulje emulgiralo s rižinim umakom. Bitno je da u tom trenutku rižoto bude žitak i s više tekućine nego ga želite poslužiti, jer će riža popiti još vode.

5. Poklopite rižoto i dovršite mahune. U tavi debelog dna zagrijte masnoću (najbolje kokosovo ulje) na najvišu moguću temperaturu prije nego počne dimljenje. Na tome pržite mahune, najbolje ne sve odjednom, kako ne bi srušile temperaturu. Cilj je da već za desetak sekundi na mahunama počnu izbijati potamnjeli mjehuri. Kad su gotove, posolite ih i zalijte s malo maslinovog ulja. (Naj portal)

Naj recepti

Jelo koje ćete obožavati: POHOVANE PAPRIKE SA SIROM (RECEPT)

Published

on

Ukusne pohovane paprike idealno su jelo u hladnim danima, a miris koji će ispuniti cijelu kuću učiniće da sa trpeze nestanu u tren oka. Recept za pohovane paprike punjene sirom obradovaće vaša nepca, a preukusni zalogaji zasititi. U zavisnosti od toga za koliko osoba spremate ovaj obrok, količinu namirnica možete da povećate.

POTREBNI SASTOJCI: 3 jaja, 100 gr brašna, 4 kašike prezli, 200 gr sira, 4 paprike, kašičica solim ulje za prženje

Paprike operite i poredajte ih u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, pa stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni, 30 minuta. Pečene paprike stavite u kesu i ostavite ih da se ohlade, a zatim ih oljuštite i odstranite im peteljku i seme.

U činiji pomiješajte sir, jedno jaje i so. U svaku papriku pažljivo stavite po dvije kašike sira. U tanjiru izmutite preostala dva jaja, a u druga dva tanjira sipajte prezle i brašno. Papriku prvo uvaljate u brašno, zatim u jaja, pa u prezle.

U tavu sipajte ulje, pa sačekajte da se zagrije, a onda spusite paprike da se peku. Kada su gotove odložite ih na papirni ubrus da se ocijedi višak ulja. Služite ih dok su tople, ali i hladne su vrlo ukusne, pa mogu biti i odlično predjelo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending