Pratite nas

Zdravlje i ljepota

DEPRESIJA: Prirodni antidepresivi koji vraćaju vedro raspoloženje

Published

on

Priroda nudi preparate za sve, pa tako i za prve simptome depresije ili za one dane kada nam je teško, kada smo loše raspoloženi ili nam ništa ne ide. Donosimo vam tri moćne biljke iz prirode koje će učiniti da se dobro osjećamo i da poboljšamo naše raspoloženje.

Ginkgo biloba
Ginkgo biloba utiče vrlo pozitivno na nervni sistem. Osobe koje su imale problem sa protokom krvi u mozgu, nakon redovne upotrebe ove biljke su imale sjajne rezultate.

Ginkgo biloba je najbolja biljka za liječenje depresije koja je nastala uslijed starenja moždanih ćelija. Takođe je mogu koristiti i mlađe osobe, jer pozitivno utiče na nervni sistem i podstiče bolje raspoloženje.

Žuti jasmin
Sam miris jasmina ima vrlo blagotvorno djelovanje na nervni sistem. Pospješuje dobar san i dobro raspoloženje, zatim osjećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva.

Možete ga koristiti u vidu ulja, ili možete staviti osušenu biljku u sobi i redovno mirisati. Ukoliko imate svježu biljku, to je najbolji način da za kratko vrijeme podignete raspoloženje.

Lavanda
Još jedan prirodni antidepresiv je lavanda, koja djeluje na nervni sistem tako što relaksira, a samim tim se tijelo oslobađa osjećaja tuge i svih stanja depresije. Podstiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučujemo da koristite ulje lavande.

Osim toga, njen miris takođe ima pozitivan učinak, a možete praviti i čaj od sušene lavande. (Naj portal)

Nastavi čitati

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending