Pratite nas

Naj recepti

Desert uz kafu ili čaj: KOCKE SA KOKOSOM (Recept)

Published

on

Ako su vam došli nenajavljeni gosti ili vam se jede nešto slatko napravite ove ukusne kocke sa kokosom, recept je jednostavan i a desert sočan.

POTREBNI SASTOJCI: Za ove kocke sa kokosom treba vam troje jaja, 150 grama šećera, 100 grama putera, 100 grama kokosovog brašna, četiri kašike soka od narandže i jedna kašika praška za pecivo.

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Četvrtastu posudu (20 x 20 centimetara) ili kalup za torte premažite puterom i pobrašnite.

Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte omekšani puter, kokosovo brašno i sok narandže i još kratko miksajte. Na kraju dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i promiješajte kašikom.

Prelijte tijesto u pripremljenu posudu i pecite otprilike pola sata. Izvadite kolač nakon što čačkalicom provjerite da li je pečeno. U suštini čačkalica kojom ste proboli sredinu treba da izađe čista i suha, tada je kolač pečen.

Dobro ih ohladite prije rezanja, a ostatak spremite u plastične posudice sa poklopcem i sačuvajte za sljedeći dan. Ukrasite sa još kokosa i prijatno. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending