Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Detaljan plan jedne od najmoćnijih dijeta: KAKO UZ KEFIR SMRŠATI 7 KG ZA 7 DANA?

Published

on

Sedmodnevna kefir dijeta u potpunosti odgovara svom nazivu: glavni proizvod u njoj je kefir, dobro poznato fermentisano mliječno piće. Na sreću, šest od sedam dana osnovnog plana ishrane na kefiru, kefiru sa niskim sadržajem masti dodaje se još jedan niskokalorični proizvod (i svaki dan je drugačiji!). Ali čak i sa prividnim “žiletom”, ova kefirna dijeta se i dalje s pravom smatra jednom od najasketskijih i najstrožih. To znači da je potrebna dobra priprema.

Sedmodnevna kefirna dijeta, uprkos svojoj ozbiljnosti, formalno nije jedna od strogih mono-dijeta – to jest, tokom nedjelje možete svakodnevno dodati još jedan ili dva niskokalorična proizvoda u kefir. Na primjer: krastavci i zelenilo, pečeni krompir, voće. Dnevna ishrana – 1500 ml kefira + od 100 do 400 grama dodatnog proizvoda. Takav meni, zajedno sa gvozdenom voljom, daje impresivan rezultat: do minus 7 kg nedjeljno.

Nedjeljna kefirna dijeta je jedna od ekspresnih dijeta za brzo mršavljenje i najčešće se koristi za brzo “dovođenje u formu” za neku posebnu priliku, odmor i sl.

Kefirna dijeta za 7 dana zasniva se na kefiru sa sadržajem masti ne više od 1%. U pogledu korisnih svojstava, ekvivalentan je klasičnom kefiru od 2,5 posto, ali ima nešto drugačiju konzistenciju i, shodno tome, sadrži manje masti i kalorija. Sadržaj kalorija u 100 ml kefira 1% je 40 kcal.
Postoji nekoliko vrsta kefirne dijete, ali sve dijele tri zajednička principa:

Trajanje 7 dana;
glavni proizvod tokom dana je kefir, dodatni je određena količina niskokalorične proteinske ili ugljene hidrate hrane;

jasan raspored obroka (6 puta dnevno u jednakim intervalima, posljednji najmanje 2 sata prije spavanja).

Za svo vrijeme kefirne dijete, trebalo bi da odustanete od šećera, soli, crnog čaja i kafe. Možete piti običnu čistu vodu i biljni čaj bez ograničenja.

Osnovna kefirna dijeta 7 dana
Prvi dan. Pola litra kefira 1% masti i 400g pečenog krompira (bez soli).

Drugi dan. Pola litra kefira sa 1% masti i 400g mladog sira sa niskim sadržajem masti.

Treći dan. Pola litra kefira 1% masti i 400g voća (osim grožđa i banane).

Četvrti dan. Pola litra kefira 1% masti i 400g kuhanih pilećih prsa.

Peti dan. Pola litra kefira 1% masti i 400g voća (osim grožđa i banane).

Šesti dan. Dan posta. Ništa osim 1,5 litara vode bez gasa.

Sedmi dan. Pola litra kefira 1% masti i 400g voća (osim grožđa i banane).

Kako napustiti kefirnu dijetu
Ostavljanje kefirne dijete 7 dana treba da bude što je moguće glatko. Tijelo, iako ne dugo, ipak je naviklo da prima male porcije hrane. Stoga, oštar povratak na prethodnu ishranu ne samo da može biti štetan, već i izazvati neke bolesti gastrointestinalnog trakta.

Nakon što završite kefirnu dijetu tokom 7 dana, preporučljivo je odustati od pečenja od bijelog brašna, masne i slatke hrane barem za isto vrijeme – ovo, inače, neće samo pomoći da se metabolizam manje-više nježno vrati u normalan rad, ali će takođe produžiti efekat kefirne dijete.

Imajte na umu da svaka mono-dijeta ili dijeta koja uključuje ozbiljna ograničenja u sastavu ili količini konzumirane hrane može predstavljati opasnost po zdravlje. Ne preporučuje se zloupotreba mono-dijete i ekspresnih dijeta i unositi ih češće od jednom u šest mjeseci. (Naj portal)

Nastavi čitati

Zdravlje i ljepota

Kako smanjiti apetit prirodno: OVAJ UKUSAN ČAJ TJERA GLAD I UBRZAVA MRŠAVLJENJE

Published

on

Piskavica (Trigonella foenum-graecum), koja se još naziva i grčkom djetelinom, grčkim sjemenom, kozjim rogom i grohotušom, čest je sastojak u azijskim kuhinjama. Ona se često koristi prilikom pripreme hrane u Etiopiji i Egiptu, a u Evropi se uglavnom koristi čaj od piskavice, koji se posebno preporučuje ženama.

Vijekovima se piskavica koristila u alternativnoj medicini za liječenje različitih stanja, od dijabetesa do povišenog holesterola, a proteklih godina se sve više priča o njenoj moći da smanji apetit i pomogne u procesu mršavljenja.

Doduše, nema mnogo naučnih istraživanja o uticaju piskavice na kilažu, ali je nekoliko studija uspjelo da poveže sjemenke piskavice s s gubitkom kilograma, i to uz pomoć više mehanizama!

Kao prvo, pokazalo se da piskavica može da pomogne da se snizi unos masti i kalorija. Kako je utvrđeno 14-dnevnim istraživanjem Centra za klinička istraživanja u Monpeljeu, zdravi muškarci koji su koristili dnevno 1,2 grama ekstrakta sjemena piskavice snizili su unos kalorija za skoro 12 odsto.

Drugo, biljna vlakna u piskavici produžavaju osjećaj sitosti, što su dokazali naučnici Univerziteta u Minesoti 2009. godine. U studiji u kojoj je učestvovalo 18 zdravih i gojaznih ljudi, učesnici su uz doručak konzumirali 8 grama vlakana iz piskavice, poslije čega su za slijedeći obrok jeli znatno manje.

Uz to, u maloj studiji korejskog Univerziteta Kjung He, koja je obuhvatila devet zdravih žena s prekomjernom težinom, pokazalo se da uživanje u čaju od piskavice smanjuje apetit, ali ovog puta stručnjaci nisu primijetili niži unos kalorija.

Šta sadrži piskavica?

Ova biljka obiluje hranljivim materijama — u 100 grama sadrži 67 miligrama natrijuma, čak 770 miligrama kalijuma, 25 grama vlakana, 23 grama proteina, a tu su ogromne koncentracije vitamina A, gvožđa, kalcijuma, zasićenih masnih kiselina…

Ova biljka smatra se narodnim lijekom za regulisanje poremećaja menstrualnog ciklusa, ublažavanje simptoma menopauze i koristi se kao prirodno sredstvo za povećanje grudi. Ništa od toga ne može se reći sa sigurnošću, ali nauka jeste dokazala da čaj od piskavice pomaže u laktaciji.

Odjeljenje za neonatologiju Medicinskog fakulteta u Ankari sprovelo je 2011. godine istraživanje u kom je učestvovalo 66 mama. One su podijeljene u tri grupe, od kojih je jedna dobila čaj od piskavice, druga placebo sredstvo, a treća nije koristila ništa. Istraživanje je pokazalo su na kraju žene koje su pile čaj od piskavice povećale količinu ispumpanog majčinog mlijeka na 73 mililitra, dok su žene u kontrolnoj i placebo grupi ostale na 34 mililitra.

Pored toga, utvrđeno je da piskavica pomaže kod dijabetesa tipa 1 i 2, a na ovu temu je sprovedeno više studija. Jedna od njih je ona iza koje stoji Odsjek za biohemiju Medicinskog koledža u Basri i koja je pokazala da su ljudi s dijabetesom uspjeli da snize šećer u krvi za 13,4 posto četiri sata nakon korištenja piskavice. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending