Pratite nas

Zdravlje i ljepota

DIJABETES: Pijte turšiju od čičoke, odnosno krtole (Recept)

Published

on

Ova veoma ljekovita biljka trebalo bi da se što češće nalazi na jelovniku dijabetičara, ljudi sa povišenim nivoom holesterola i triglicerida, ali i svih osoba sa poremećajima crijevne flore.

Čičoka je slična suncokretu, ima lijep žuti cvijet, a stabljika može da naraste i preko dva metra. Obično raste uz rijeke i potoke, a nerijetko je ukras u baštama. Njeno latinsko ime je Helianthus tuberosus, a na balkanskim prostorima je poznata kao čičoka ili divlji krompir, jer su krtole slične krompiru. Riječ je o vrlo hranjivom povrću niske energetske vrijednosti. Bogat je izvor kalcijuma, gvožđa, cinka i fosfora, dobar izvor i vitamina B1, B2 i C.

Kinezi imaju dosta jela sa jang điangom, kako se u Kini kaže čičoka. Turšija se sprema ovako:

Krtole se dobro operu, zatim se u keramički ćup koji se hermetički zatvara stavi jedan sloj čičoke preko njega sloj soli i tako naizmjenično. Nalije se vodom da ogrezne.

Svakog drugog dana tri puta zaredom ćup se preokrene, a zatim svakog trećeg dana, opet tri puta zaredom.

Može se konzumirati 15. dana od pripremanja. Usoljena čičoka se najčešće jede uz doručak i posebno je preporučljiv dijabetičarima. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

BOL U KOSTIMA: Izbacite višak soli iz organizma u roku od tri dana (Recept)

Published

on

Genadij Petrovič Malahov je ruski stručnjak narodne medicine, smatra da zbog nakupljenih kalcifikata soli koje naše tijelo nije izbacilo nas bole zglobovi, kako to da rešimo?

On tvrdi da trebamo da izbacimo višak soli iz organizma, a recept za to je veoma jednostavan. Trebalo bi provesiti, po mogućnosti, nakon čišćenja debelog crijeva (vodom i soli ili uobičajenim klistirom). Svakako, efekta ima i bez toga.

Uveče prokuhajte 3 dl vode i stavite 5 g lovorovog lista i to sve kuhati 5 minuta, zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da odstoji cijelu noć.

Sutradan procijediti i piti – po malo, u malim gutljajima tokom cijelog dana. Nikako ne ispiti cijeli rastvor odjednom, jer može izazvati komplikacije i krvarenje.

Tri noći zaredom praviti rastvor od lovora i piti tri dana. Poslije pauze od sedam dana terapije se može ponoviti.

SAVJET PUS: Za hronične bolesti zglobova i kostiju rastvor piti pet dana.

Tokom sporovođenja terapije sa lovorom, nemojte se uplašiti ako primijetite da vam je mokraća crvena i da često mokrite. To je uobičajeno, budući da soli u organizmu počinju intenzivno da se rastvaraju i tako nadražuju mokraćnu bešiku.

Poslije dvije sedmice, prestaće da vas bole zglobovi i kosti i vidjećete da je cijeli koštani sistem postao pokretljiviji. To znači da je liječenje lovorom uspjelo. Ako osećate i dalje bolove – ponovite terapiju. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending