Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Đumbir obnavlja kožu: SJAJNI PRIRODNI RECEPTI PROTIV BORA I ZA SVJEŽE LICE

Published

on

Đumbir je vrlo korisna namirnica, ne samo u prehrambenom smislu, već i u kozmetici. Za svega nekoliko minuta napravite masku za zrelu kožu i bore koja potiče cirkulaciju i obnovu kože, te tonik za čišćenje i osvježavanje kože lica

Maska

Mali komadić (svega nekoliko grama) đumbira naribajte na kućni sitni ribež. Ocijedite masu i dobit ćete žuti sok. Uzmite manji komad žute gline (glinu možete naći u biljnim ljekarnama) dodajte i kašičicu soka od đumbira (nemojte pretjerivati), 2 kašičice hidralata biljke bušin, te nekoliko kapi eteričnog ulja limuna. Smjesu jednolično izmješajte, neka bude malo gušća. Nanesite na umiveno lice i ostavite da se posuši. Isperite vodom. Postupak ponavljajte dva puta sedmično. Masku u frižideru možete držati i nekoliko sedmica.

Tonik

Jedna kašičica soka od đumbira, nekoliko kapi glicerina (da ne isušuje kožu) te 2-3 kašičice hidralata biljke bušin. Sve zajedno promješajte i dobit ćete tonik za lice koji možete koristiti za čišćenje i osvježavanje lica. Tonik možete nanositi i nekoliko puta na dan po potrebi, ovisno koliko vam se lice isušuje.

Protiv nadimanja

Sok od đumbira razrijeđen s vodom možete koristiti kao napitak kada imate mučnine. (Najportal)

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending