Pratite nas

Naj recepti

Duplo je ukusnija od standardne: ROLAT MUSAKA (Recept)

Published

on

Musaka je veoma starinsko jelo, a svaka zemlja ima svoj način pravljenja. Ako ste veliki obožavalac ovog jela od mljevenog mesa i krompira, onda vam predlažemo da probate musaka rolat. Ono što ga razlikuje od klasičnog jeste velika količina sira koji se dodaje. Uvjerićete se da je ukus savršen i da će vam svi tražiti još!

POTREBNI SASTOJCI: 900 g krompira, 300 g sira, dvije kašike ulja.

Za nadjev: 500 g mljevenog mesa, dvije kašike ulja, jedan crni luk, tri zelene paprike, tri čehna bijelog luka, dvije kašike paradajz sosa, jedna kašičica paradajz paste, malo peršuna.
Priprema:

Pleh od rerne obložite pek papirom i pospite rendanim sirom. Preko predajte krompir koji ste isjekli na tanje kolutove. Posolite i premažite uljem, pa onda pecite u rerni na 200°C oko pola sata.

Propržite sitno sjeckani crni luk, pa dodajte mljeveno meso i sitno sjeckanu papriku. Pred kraj sipajte paradajz sos, paradajz pastu, mljeveni bijeli luk i sjeckani peršun. Začinite po želji, pa pržite dok ne bude gotovo.

Izvadite krompir iz rerne i pospite preko rendani sir, pa mljeveno meso, pa opet sir. Urolajte, pospite sirom i sjeckanim peršunom, pa pecite još 10 minuta na 200°C.

Sigurno neće pogriješiti sa ovim izborom za ručak jer će se sigurno cijela porodica obradovati. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending