Pratite nas

Zdravlje i ljepota

EKCEM: Tonik sa medom i limunom (Recept)

Published

on

Ekcemi ako nisu atopijski, odnosno nasljedni, često nastaju dolaskom hladnijeg vremena, kada je koža (posebno ona na rukama), izložena hladnoći ili velikoj vlažnosti.

Pored toga, oni se mogu pojaviti i kao alergija na neki preparat, kremu ili deterdžent za pranje veša, a prate ga svrab, perutanje kože, ranice, promjena boje kože. Ekcemi muče od devet do trideset posto ljudi.

Ukoliko imate problema sa ovakvom infekcijom kože, napravite prirodni tonik koji će zaliječiti ranicu, spriječiti svrab i oporaviti kožu.
Kako biste napravili prirodni tonik za ekcem potrebno vam je eterično ulje limuna, voda i med.

U šoljicu mlake vode (od 250 ml) dodajte 8 kapi eteričnog ulja limuna i jednu kašiku (odnosno 15 ml) tekućeg meda. Sastojke dobro promiješajte i prespite ih u bočicu.

Med ima antiupalno djelovanje i jača ljekovitu moć limuna, zbog čega je poželjno kombinovati ove dvije namirnice.

Natopite pamučnu tkaninu tonikom, i držite je na ekcemu oko 15 minuta. Postupak ponavljajte dva do tri puta dnevno, u narednih nekoliko dana.

Ovaj tonik neće samo pomoći u saniranju ekcema, već će spriječiti njegov povratak. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Zdravstvene prednosti različitih vrsta grožđa: KOJE JE NAJZDRAVIJE – ZELENO, CRVENO ILI CRNO?

Published

on

Grožđe je popularno voće širom svijeta i dolazi u mnogo različitih varijanti, svaka sa svojim jedinstvenim ukusom i nutritivnim prednostima. Iako sve grožđe nudi zdravstvene prednosti, postoje male razlike u njihovim profilima hranljivih materija koje neke sorte čine korisnijim od drugih.

Zeleno grožđe
Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo ili žuto grožđe, je najčešće konzumirana sorta grožđa. Ovo grožđe ima sladak i kiselkast ukus i koristi se u raznim receptima, uključujući salate, smutije i peciva. Prema istraživanju, jedna šolja zelenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,4 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Nutricionista kaže da je zeleno grožđe takođe dobar izvor vitamina C, vitamina K i kalijuma. Vitamin C je antioksidans koji podržava imunološku funkciju i zdravlje kože, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Kalijum je važan za regulisanje krvnog pritiska i podržava zdravlje srca, piše Healthshots.

Crno grožđe
Crno grožđe, poznato i kao ljubičasto grožđe, je slatka i sočna sorta grožđa duboke boje. Često se koriste u proizvodnji crnog vina zbog visokog sadržaja tanina, koji vinu daje prepoznatljiv ukus.

Jedna šolja crnog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crno grožđe je zdravo jer je dobar izvor vitamina C i vitamina K, slično zelenom grožđu. Ono takođe sadrži resveratrol, moćan antioksidans koji je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima.

Crveno grožđe
Crveno grožđe, poznato i kao grimizno ili bordo grožđe, ima slatkast i blago kiselkast ukus i obično se koristi u voćnim salatama, džemovima i želeima. Koriste se i u proizvodnji crnog vina, slično crnom grožđu. Jedna šolja crvenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crveno grožđe je dobar izvor vitamina C, vitamina K i resveratrola, slično crnom grožđu.

Koje boje grožđa je najzdravije?
Dok sve tri sorte grožđa nude slične nutritivne prednosti, crno grožđe i crveno grožđe sadrže resveratrol, koji ih razlikuje od zelenog grožđa.

„Poznato je da crno i crveno grožđe sadrži tri vrste polifenola koji se nazivaju fenolna kiselina, flavonoid i resveratrol. Stoga, crno i crveno grožđe mogu ponuditi nešto više zdravstvenih koristi od zelenog grožđa – objašnjava nutricionista.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending