Pratite nas

Naj recepti

Poseban specijalitet: UŽIVAJTE U “MUŠKOM UMAKU” (RECEPT)

Published

on

Papas arrugadas, ili „naborani“ krumpiri španski je specijalitet, omiljen na Kanarima. Mali krompiri podjednake veličine najprije se očiste pa kuhaju u kori.

Od običnog kuhanog krumpira razlikuju se po karakterističnom izgledu koji im daje sol. Da, sa solju se ne štedi – na kilogram krumpira ide 4-5 kašika soli. Nekad su se umjesto soli u vodu stavljale alge, što je zdravije – ali manje praktično. No tajna slasti tog španskog jela nije toliko u krompiru, koliko u umacima koji se uz njega poslužuju.

Crveni mojo picon i zeleni mojo verde puni su slasti i arome koju im daju začini. U zeleni umak idu ljute zelene papričice, korijandar ili peršun, bijeli luk, kumin i bijeli ocat, kao i maslinovo ulje. Kod pripreme nema previše filozofije, sastojci se mogu usitniti nožem ili izmiksati. Kako bi bio kremastiji, u mojo verde neki kuhari dodaju avokado. Osim uz krompire, odličan je i uz roštilj.

Baza crvenog umaka je bijeli luk, a lijepu boju mu daje sušene chilli papričice. Osim uz krompire, odličan je dodatak sendvičima, kao i tortiljama, prepečencu, pohovanim jelima ili ribi, piše Pun kufer.

POTREBNI SASTOJCI: 5 čehni bijelog luka, 1 mala kašika sjemenki kumina, 2-3 sušena čilija, 3-4 kašike hljebnih mrvica, ½ kašikice dimljene paprika, 2-3 kašike vinskog sirćeta, 4-5 kašika maslinovog ulja, voda prema potrebi

U mužaru dobro zgnječite kumin, bijeli luk i čili sa solju pa dodajte papriku, sirćer i ulje pa nastavite gnječiti i miješati. Dodajte mrvice hljeba i zgnječite ih pa postepeno dodajte vode dok ne dobijete željenu teksturu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending