Pratite nas

Poznati

Eto i Fatu silovao bazerdžan Mujo u sred Mostara: BILJANA TVRDI DA SE U PJESMI “LIJEPI LI SU MOSTARSKI DUĆANI” VELIČA SILOVANJE I OPTUŽUJE HIMZU POLOVINU!

Published

on

Da je internet orvorio vrata budalama i idiotima, te da se nigdje više ne može pročitati gluposti kao na društvenim mrežama, kazuje i izjava Biljane Srbljanović, dramskog pisca iz Srbije. Ona tvrdi da prelijepa sevdalinka “Lijepi li su mostarski dućani” veliča silovanje.

Podsjećamo pjesmu je, kao sakupljač narodnog blaga, šezdesetih godina prološg vijeka snimio doktor Himzo Polovina, a kasnije su je snimali Nedeljko Bilkić, Safet Isović, Predrag Živković Tozovac, Asim Brkan…. Muzički stručnjaci i publika su je ocijenili kao jednim od najljepših sevdah dragulja.

I da ne bi Biljane Srbljanović ne bi ni znali da ova čuvena mostarska sevdalinka govori o silovanju!!!! Ona se poziva, čak i na naučna saznaja, pa kaže:

“Od manje poznatih naučnih saznanja za danas izdvajamo: “Prošetala Suljagina Fata” Himze Polovine je sevdalinka o silovanju. Dr Polovina je inače bio lekar, neuropsihijatar, dobro je razumio o čemu pjeva. Nastavite sa redovnim aktivnostima – napisala je Srbljanovićka na Fejsbuk nalogu.

Koliko su vrijedna njena naučna saznanja i analize najbolje kazuje podatak da ona ne zna ni tačan naziv sevdalinke. Napisala je “Prošetala Suljagina Fata”, iako je pjesma poznata pod nazivom “Lijepi li su mostarski dućani”!.

Pažljivijom analizom teksta, može se zaključiti da ova sevdalinka donosi sliku prave male ljubavne drame. Likovi koji učestvuju u dramskom narativu su Fata, koja ima status protagoniste i bazerdžan Mujo – Fatina ljubav. Ona je jedva dočekala izgovor da ode u čaršiju kupiti zlata, kako bi isto kupila baš od Muje, te tu priliku iskoristiti za malo ašikovanja.

Mladi Mujo se vispreno domislio kako da namami Fatu u magazu. Ona se nije mnogo opirala, te je on brže-bolje zamandalio vrata, a šta se iza tih, zamandaljenih vrata desilo, možemo samo da nagađamo. Tom scenom zaključavanja magaze završava se ova lirska drama.

Ono što je posebno upečatljivo za ovu priču je ambijent u kojem se ova drama odvija, a to je čaršija. Fata jeste ušla u magazu, još sama, zna se i zašto – zbog ljubavi.
Za njom jeste Mujo zamandalio vrata. Ali, da li ih je zamandalio da Fati “udari na obraz” ili da ih niko ne ometa u sred bijela dana? (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Na sramotu Emiru Hadžihafizbegoviću i ostalim sarajevskim borcima za sevdah: OVI PJEVAČI SU PJESMOM OKITILI BOSNU, ALI NEMA IH U KUĆI SEVDAHA

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending