Pratite nas

Naj recepti

Fasciniraju izgledom i okusom: “SNJEŽNA GRUDVA” ILI KOKOSOV ORAH SA VOĆNIM PUNJENJEM (RECEPT)

Published

on

Ovo su naše nove omiljene „praline“. Poznate su kao „kokosov orah“ ili „snježne grudve“. U sredini se nalaze suhe smokve, punjene orasima a smokve su umotane u smjesu od keks kuglica i smjesu za raffaello ili kokos-kuglice.

Kao cijele kugle ne izgledaju spektakularno ali kad se prerežu, fasciniraju svojim unutrašnjim izgledom i krase svaku trpezu. Toplo vam prepo-ručujem ovaj recept jer su loptice jednostavne u pri-premi a zbog njih ćete zaraditi mnogo komplimenata.

POTREBNI SASTOJCI (za bijelu masu: 80 g kokosovog ulja/masti ili običnog maslaca, 300 g bijele čokolade, 200 g slatkog vrhnja (ne biljno!), 280 g kokosovog brašna

POTREDNI SASTOJCI ( za smeđu masu): 150 g šećera, 100 ml vode, 125 g margarina, 250 g mljevenog keksa, 3 kašike tamnog kakaa

POTREBNI SASTOJCI ZA PUNJENJE: oko 10-12 suhih smokava, 100 g oraha (polovice ili cijeli orasi)

POTREBNO ZA UVALJATI KUGLICE: oko 100 g kokosa

Počnite potapanjem smokava u mlakoj vodi. Potrebno im je barem jedno sat vremena da malo omekšaju.

Nakon toga pripremite bijelu masu. Bijelu čokoladu isjeckajte na male komadiće pa je skupa sa kokosovim uljem otopite na pari.

Zatim brzo umiješajte slatko vrhnje i kokosovo brašno. Smjesu prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na hlađenje na jedno sat-dva vremena.

U međuvremenu pripremite smeđu smjesu. Prokuhajte šećer i vodu dok se ne počnu stvarati mali balončići pa umiješajte margarin i otopite ga.

Tekućinu maknite sa vatre pa umiješajte mljeveni keks i kakao. Sve dobro promiješajte pa, isto kao i bijelu smjesu, stavite na hlađenje.
Smokve ocijedite pa svaku zarežite tek toliko da je možete napuniti orahom. Ako može pola stati, to je super, a ukoliko su smokve manje, izrežite i orah na manje komadiće.

Zatim smokve stavite na najmanje pola sata u frižider na hlađenje.

Nakon tog vremena svaku smokvu obložite prvo smeđom pa bijelom smjesom (možete i u obrnutom redoslijedu, tako liči na kokosov orah).

Lopticu smjese najbolje pomoću komada prozirne folije poravnajte dok ne napravite okruglu ploču. Na nju stavite smokvu pa je obložite smjesom i rukama formirajte lijepu kuglu. Ako vam smjesa puca, to ne treba da vas brine, jer ćete sve rupice pomoću topline vaših ruku zatvoriti. Na kraju ih uvaljajte u kokos. Lopte stavite na hlađenje najbolje preko noći.

Nakon tog vremena oprezno ih prvo prepolovite a zatim izrežite na kriške ili četvrtine, zavisno od veličine smokava. Za rezanje koristite što tanji i oštriji nož kako vam se nebi raspale.
Savjet: Loptice možete i zamrznuti. Samo ih na jedno 2-3 sata prije serviranja ostavite na sobnoj temperaturi da se otkrave. (Naj portal)

Naj recepti

Ukusan specijalitet: JAJA NA BEGOVSKI NAČIN (Recept)

Published

on

Jaja se nezobilazna namirnica, brojne su recapture. Poklanjamo vam recept koji će oduševiti sve ukućane.

POTREBNI SASTOJCI (za 4 osobe): 8 jaja, 150 gr. riže, 30 gr. brašna, 30 gr. parmezana, peršun, ½ l mlijeka, 90 grama putera, 1 kašika mješavine začina, 100 ml slatke pavlake, 400 ml. vode, ulje, so i mljeveni crni biber

Prvo u šerpu, na šporet, stavimo puter da se rastopi, dodamo brašno i miješamo žicom za mućenje. Dospemo mlijeko i promiješamo, dodamo mješavinu začina, so i slatku pavlaku. Ne prekidajući miješanje, kuhamo bešamel sos dok ne dobije potrebnu gustinu.

U drugu šerpu stavimo puter da se rastopi, sipamo rižu, te promiješamo. Dodamo vodu i posolimo rižu. Prethodno obarena i oljuštena jaja sijećemo na polovine po dužini, nauljimo keramičku tepsiju za pečenje.

Sitno isjećen peršun dospemo u šerpu sa, na pola obarenom rižom, pa sve prespemo u keramičku tepsiju. Na rižu redamo polovine jaja i sve prelijevamo bešamel sosom, na koji pospemo parmezan.

Pećemo 15 minuta na temperaturi 220C. Jaja na begovski način isijećemo na parčad. Nekoliko parčadi stavimo u zdjelu za serviranje koju smo ukrasili tankim parčadima krastavca. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending