Pratite nas

Zdravlje i ljepota

GASTRITIS: Peršun, crna rotkva i med smiruju želudačne tegobe (Recepti)

Published

on

Zapaljenje sluzokože želuca, poznatije kao gastritis, jedno je od najčešćih želudačnih oboljenja, a jesen je vrijeme kada se najviše ljudi žali na ove tegobe.

To, međutim, nije slučajno. S jeseni dolazi do hormonskih promjena, mijenja se kiselost želuca, a aktivnost organa za varenje se usporava. S hladnijim danima sve su češće i infekcije uzrokovane bakterijom helikobakter pilori, koja se smatra glavnim krivcem za želudačne tegobe, uključujući čir na želucu. Ovu bakterija najčešće se „zakači“ u ustajalom majonezu i specijalitetima od mljevenog mesa.

Izdvojili smo dvije naodne recapture koje mogu pomoći kod gastritisa:

LJEKOVITI PERŠUN
Četiri kašike narendanog korijena peršuna prelijte čašom ključale vode. Poslije 15 minuta procijedite i pijte pomalo tokom dva dana.

CRNA ROTKVA I MED
Uveče se većoj crnoj rotkvi odstrani sredina, pa se u izdubljeno mjesto naspe med i ostavi da odstoji preko noći. Ujutru se sadržaj rotkve dobro promiješa, izvade se dvije kašičice meda, pomiješaju se sa dva decilitra vode i to se popije. Tako se radi sve dok se ne potroši sav med iz rotkve, koji treba da traje dva-tri dana. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

ANEMIJA: napitak koji popravlja krvu sliku u rekordnom roku (Recept)

Published

on

Danas vam donosimo recept od djevojke koja je uz pomoć ove vitaminske bombe uspjela da popravi svoju krvnu sliku i riješi problem anemičnosti koji je dugo mučio. Rezultati su bili toliko vidljivi, da ni sami ljekari nisu mogli da povjeruju šta se dešava.

POTREBNI SASTOJCI: 200 ml meda, 200 gr jezgra oraha, 200 gr suhog grožđa, 200 ml soka od mrkve, 200 ml soka od cvekle, 2 limuna
Operite 2 limuna. Rasijecite ih na pola i izvadite koštice. Sameljite s korom (ako su prskani – skinite koru) i stavite u neku staklenu teglu od litre. U smjesu mlevenog limuna dodajte med, cijeđeni sok od cvekle i sok od cijeđene mrkve. Promiješajte.

Poslije u ovu smjesu dodajte sitno isjeckane ili mljevene orahe i suho grožđe. I ponovo sve promiješajte. Dobićete oko 1 kg ukusne i vrlo zdrave ljekovite smjese. Čuvajte je u staklenoj tegli u frižideru. Uzimajte tri puta dnevno po 1 kašičicu prije jela. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending