Pratite nas

Zdravlje i ljepota

GIHT: Čajna mješavina od slatke paprati da bol umine (Recept)

Published

on

Slatka paprat (lat. Polypodium vulgare) je veoma rasprostranjena biljka koja u skupinama raste na vlažnim i sjenovitim mjestima, u šumama i na kamenitim obroncima.

Okus paprati u prvom trenutku je slatkast, zahvaljujući čemu je i dobila ime. No, nakon par trenutaka, okus postaje opor i gorak. Brojni autori su zabilježili da se za njena ljekovita svojstva paprati znalo još u antičko doba, kada se korijen koristio kao sapun, a listovima su se omotavali lako kvarljivi plodovi da bi se sačuvali od truljenja. U srednjem vijeku, paprat se kao lijek neopravdano potiskuje iz kućne apoteke, a neki tvrde, pak, da se povukla u “ilegalu”.

Donosimo vam recapture od paprati protiv gihta

Uzeti: 20 g korjena slatke paprati, 40 g samljevene šipurike, 40 g listova medvjeđeg grožđa, 30 g stabljike morača, 20 g stabljike majčine dušice 10 g stabljike preslice.

Trave isjeći i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode namočiti 12 sati 5 g mješavine trava, a zatim kuhati poklopljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti prema potrebi, umjesto vode.

NAPOMENA: Trudnicama se ne preporučuje uzimanje čaja sa slatkom paprati, jer može da izazove pobačaj. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

GIHT, ZGLOBOVI, KOSTI: Sok od breze je prava infuzija (RECEPT)

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending