Pratite nas

Zdravlje i ljepota

DOSADNE GLJIVICE: Potopite noge u ovu mješavinu i nestaju kao rukom odnešene (Recept)

Published

on

Gljivice imaju veću vjerovatnoću da se pojave i zadržavaju na noktima na nogama jer su nožni prsti često zatvoreni u toplom, vlažnom okruženju čarapa i cipela, što je idealno mjesto za razvoj gljivica.

Dž Graedon, doktor medicine, farmakolog na Farmaceutskoj školi UNC Eshelman i autorka The People’s Pharmacy smatra da nije svaki put potreban skupi lijek, već da i neke od ovih jeftinijih alternativa mogu pomoći, piše Remedy Daily.

1. Mješavina Listerina i alkoholnog sirćeta
Tečnost za ispiranje usta Listerin sadrži sastojke kao što su timol i mentol koji imaju antifungalna svojstva, a sirće je kiselo pa će stvoriti negostoljubivu okolinu za gljive. Kombinujte ove dvije tečnosti u jednakoj razmjeri i potopite nožne prste u dobijenu mješavinu, idealno 45 do 60 minuta dnevno.

2. Eterična ulja čajevca i origana
“Ulje čajevca se već godinama koristi u borbi protiv kožnih bolesti, posebno gljivičnih infekcija – kaže Graedon. Ulje origana sadrži timol koji takođe ima antifungalna svojstva. Treba nanijeti nekoliko kapljica esencijalnog ulja na zahvaćene nokte dva puta dnevno.

3. Eterično ulje od lišća cimeta
Onaj ko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško riješiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i uveče. Uz to, dobro je potopiti stopala u razrijeđeno cimetovo ulje pomiješano sa gorkom soli. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending