Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Grlobolja: 5 PRIRODNIH NAPITAKA KOJI UBLAŽAVAJU SIMPTOME PREHLADE (Recepti)

Published

on

Grebanje u grlu i otežano gutanje mogu biti vrlo nezgodni, a ovo su dokazano djelotvorni domaći i prirodni lijekovi koji ublažavaju simptome.

1. Ispiranje grla slanom vodom
Razmutite kašičicu soli u čaši vode i ispirajte grlo tri puta dnevno.

2. Med i limun
Med ima jaka antibiotička svojstva. Dvije kašike meda pomiješajte sa sokom pola limuna i uzimajte dva puta dnevno.

3. Med i cimet
Razmutite dvije kašike meda i kašiku mljevenog cimeta u čaši mlake vode i popijte.

4. Bijeli luk
Poput meda, i bijeli luk je jak prirodni antibiotik. Najzdraviji je kada se jede sirov.

5. Đumbir
Korijen đumbira ublažava upale i bol. Komadić korijena skuhajte u dva i po decilitra vode, procijedite i popijte. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

KANDIDA: Kombinovano prirodno liječenje kandide (Recepti)

Published

on

Ako se infekcija kandidom otkrije u svom početnom stadijumu, tada može biti sasvim dovoljno liječenje mliječnim bakterijama, koje ponovo uspostavljaju ravnotežu.U slučaju tvrdokornih gljivičnih infekcija (gdje spada i infekcija kandidom) postoji i slijedeća mogućnost kombinovanog prirodnog lečenja:

Soda bikarbona
Vaginalno ispiranje sodom-bikarbonom (prašak se zahvati vrhom noža a zatim razmuti u velikoj šolji vode. Ispiranje se vrši ujutro.

Bijeli luk
Treba očistiti čehnu bijelog belog luka, bez bilo kakvog presijecanja, jer sok koji se oslobađa može da stvori neprijatan osjećaj žarenja. Tako očišćen se stavlja u vaginu. Zgodnije je bijeli luk prošiti koncem ili ga zamotati u jedno parče gaze, čiji se kraj ostavlja da viri, pa se na taj način “lijek” lako vadi.Obo primjenjivati ujutro i naveče nekoliko dana zaredom.

Smirivanje svraba
Za smirivanje svraba savjetuje se upotreba kreme ili rastvora napravljenih na bazi kamilice. Prema potrebi vrše se spoljašnja ispiranja nekoliko puta na dan. U istom smislu se upotrebljavaju i razblažene tinkture nevena i hidrastisa.

Jogurt
Za prirodno liječenje kandide odličan je jogurt. Jogurt se najbolje podnosi, ali je, međutim, njegovo ubacibanje u vaginu nešto teže. Da bi se to uradilo, potrebno je pravilno staviti spekulum, a zatim kroz njega uvući kašiku sa jogurtom. Veoma je važno da se potom prvo izvuče spekulum a onda kašika, jer, ako se to ne bi uradilo, jogurt bi ostao u udubljenju donje kašike spekuluma. Cijela procedura se znatno lakše može izvesti uz pomoć aplikatora. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending