Pratite nas

Razglednice

Grobnica u kojoj leže ljuti neprijatelji: OVO JE SPOMENIK NA KOJEM STOJE DVA KRSTA, POLUMJESEC, DAVIDOVA ZVIJEZDA

Published

on

Na čačanskom groblju nalazi se spomenik jedinstven u svijetu, posvećen svim ratnicima poginulim na ovom području između 1912 i 1918. godine, a koji su sahranjeni na istom mestu.

“To je spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri te ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakavog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine”, izjavio je RINU istoričar Miloš Timotijević.

Još uvijek se na ovom mjestu redovno pali svijeća u znak sjećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadžbinu. Ipak sa posebnom pažnjom to se čini svakog 11. novemembra kad se obilježeva Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

“Ovdje počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, njemačkih i austrijskih. Iznad spomen – kosturnice i vječne kuće na spomeniku nalaze se i obilježja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumjesec i Davidova zvijezda”, rekla je Lela Pavlović, direktorka Istorijskog arhiva u Čačku.

Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki.

“Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana koji su došli da se poklone žrtvama”, rekla je Lela Pavlović.

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svjetskog rata kada su Nijemci naredili da se sa spomenika skinu Davidova zvijezda i islamski polumjesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled. (Naj portal)

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending