Pratite nas

Zdravlje i ljepota

HERPES: Najbolje ecepture za brzu pomoć

Published

on

Sezona prehlada i gripa je pred nama, a čim oslabi imunitet, javljaju se problem u vidu herpesa na usnama, koji zna biti izuzetno neprijatan. Herpes na usnama je bolest uzrokovana virusima. Ovo su neki prijedlozi kako da na prirodan i bezbolan način riješite taj problem:

Ulje čajevca
Preporučuje se nanošenje na oboljelo mjesto na svaka dva sata. Moguće je blago peckanje. Ali, već poslije jednog dana zaboravićete na svoj problem

Kuhinjska so
Malu količinu soli stavljati na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.

Soda bikarbona
Ostavite 100 ml vode da proključa, pa u nju dodajte 1 kafenu kašičicu sode, promiješajte i sklonite sa šporeta. U ovaj rastvor umakati tufere od vate i nekoliko puta dnevno stavljati na usne.

Bijeli luk
Bijeli luk je prirodno antivirusno sredstvo. Dva isitnjena čejna bijelog luka treba promiješati sa 1 kašikom pavlake, 1 kašikom brašna i 1 kašikom meda. Dobićete odličnu domaću mast protiv herpesa, kojom ćete mazati oboljelo područje na usnama.

Ljuska od jajeta
Tanki film, koji se nalazi na unutrašnjoj strani ljuske je odlično protivupalno sredstvo. Treba samo da odstranite ovu opnu i stavite je na bolno područje. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

URINARNE INFEKCIJE: Da li ste probali recept sa sodom bikarbonom?

Published

on

Sigurno ste barem jednom u životu osjetili peckanje pri mokrenju ili težinu i pritisak u mokraćnoj bešici. Kada se jave ti simptomi uglavnom je riječ je o urinarnoj infekciji.

To je vrlo učestala tegoba koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crijevima dospiju u mokraćnu bešiku. Više od 90% svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija ešerihije koli, koja se prirodno nalazi u vašim crijevima.

Urinarne infekcije puno češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje. Nepoželjne bakterije lakše ulaze u žensku bešiku zbog puno kraće mokraćne cijevi. Infekcija se najčešće javlja kod djevojaka koje su tek stupile u se*sualne odnose i kod žena u menopauzi.

Simptomi urinarne infekcije su osjećaj pritiska u mokraćnoj bešici, peckanje pri mokrenju, zamućeni urin i krv u urinu, povišena temperatura i bolovi u donjem delu stomaka.

Ako imate ove simptome počnite što prije sa liječenjem, jer previše odugovlačenja može dovesti do toga da bakterije dospiju u bubrege i izazvati veće komplikacije.
Soda bikarbona je prava super namirnica koja ima alkalna svojstva, što znači da neutrališe kiselost urina, pa tako pomaže kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

U 2,5 dl vode dodajte 1 kašičicu sode bikarbone, pa dobro izmiješajte. Popijte cijelu čašu. Najbolje je da je popijete odmah ujutru.

VAŽAN SAVJET: Sodu bikarbonu nemojte koristiti u kontinuitetu duže od sedam dana. Njena primjena ne preporučuje se onima koji moraju da paze na unos soli jer ova namirnica sadrži dosta natrijuma. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending