Pratite nas

Zanimljivosti

Hladno je, ugrij me: DA LI I KOLIKO NAS LJUBAV GRIJE?

Published

on

Ljubav vas definitivno greje, to su čak i naučnici dokazali. Oni tvrde da je vaše emocionalno stanje odgovorno za to koliku hladnoću osjećate i da se iza svega kriju složeni hemijski procesi

Ako nemate onoga koga volite, prostorije se čine hladnije, a jeza prolazi čitavim tijelom. Da ima istine u ovakvim metaforama kojima se pjesnici služe od davnina, tvrde naučnici Univerziteta Purdu u Holandiji.

Oni su u eksperimentu pomoću kompjuterskog praćenja volontera dokazali da usamljeni ljudi u prosjeku imaju nižu tjelesnu temperaturu.

Taj osjećaj hladnoće nije samo subjektivan, a iako je u procentu mali, on se može mjeriti, objasnili su naučnici. Ipak, oni nisu sigurni postoji li konkretno objašnjenje zbog čega je usamljenima hladnije.

“Evolucioni psiholozi smatraju da snažne društvene veze između roditelja i djeteta ili ljubavnih partnera utiču na ljude tako da ih “psihički griju”. Pošto mozak upravlja tijelom, tako i emocionalna hladnoća proizvodi stvarno fizičko stanje – pojasnili su autori studije. (Naj portal)

Zanimljivosti

Slušati ženu ili ne kod kupovine automobila: MUŠKARCI SU POVRŠNIJI, A DAME PRAKTIČNIJE!

Published

on

Tokom zadnjih nekoliko godina, sve više istraživanja ide u prilog tome da moramo pripaziti da nam se ne omakne koji klasičan stereotip vezan za nježniji spol kad se radi o automobilima.

Moglo bi se generalizirati i reći da sintagma „žena za volanom“ najprije asocira na nekoga ko sporo vozi, loše parkira i uspije od jednog semafora do drugog nalakirati nokte i napraviti neki od kozmetičkih tretmana lica.
S

vima je već poznato da se mozgovi razlikuju, što muški od ženskih, što individualno jedni od drugih bez obzira na spol, no neka je uvriježenost da se generalno muškarci bolje snalaze u prostoru, što donekle objašnjava veću zapaženost lošijeg ženskog parkiranje.

Nadalje, zbog testosterona su, najvjerovatnije, muškarci nesigurniji vozači i statistički češći počinitelji prekršaja. Žene više čine sitnije greške u vožnji, dok saobraćajna pravila više poštuju i manje uzrokuju saobraćajne nesreće. Dakle, generalno nekih razlika uvijek ima. Šta je s odabirom željenog vozila?
Ima i tu razlika, a mogu se svesti ukratko na sljedeće: muškarci su površniji, žene su praktičnije.

Zaboravite na ono da su muškarci racionalniji, a žene emocionalnije, možda inače, ali u ovoj temi to uopće nije slučaj. Čak naprotiv. Nemalo iznenađuju podaci da su muškarci u 20 % slučajeva češće nego žene skloniji donijeti odluku o kupovini auta zbog boje karoserije, a u 40 % zbog reputacije same marke.

Kako prenosi automobili.hr, žene se, za razliku od njih, u 25 % slučajeva više obaziru na potrošnju goriva pri odabiru i u 20 % više na troškove servisa. Tu se ženska pragmatičnost ne zaustavlja, prioritet su im također prostor u autu i prtljažniku, sigurnost i mogućnost boljeg parkiranja, a ne toliko prestiž i performanse.

Muškarci su tradicionalno više zaokupljeni onime što se nudi ispod haube, a i u 20 % više slučajeva uspiju dobiti bolju pogodbu kod prodavca. Postoje također usporedbe utječe li stav partnera na kupovinu automobila kod različitih spolova. 50 % muškaraca je priznalo da je bilo utjecaja partnera u odluci o kupovini vozila, dok se isto odnosi na 39% žena.

Ah, ti slatki kompromisi!

Sjetimo se samo da nemali broj nas bole vratovi od okretanja za luksuzno izgledajućim dvosjedima ili starijim nabrijanim klasicima, a završimo s porodičnim autom. Ako nas i dalje zbunjuje zaključak da su muškarci skloniji emocionalnim kupovinama završimo ovo s podatkom da je 2012. godine najčešći muški izbor bio Porsche 911, a ženski Volvo S40. Kad smo kod toga, prošlogodišnji najčešći ženski odabir je bio Hyundai Tucson, a muški Nissan GT-R.

Što se tiče samih boja i preferencija po pitanju njih, svježi podatci od ove godine govore opet o razlikama. Muškarci, pored, klasične crne i crvene, sad pojačano biraju narandžastu, smeđu i žutu boju. Žene su, pak, ostale vjerne sivim, zlatnim i bež nijansama. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending