Pratite nas

Razglednice

Homoljska ljepotica: LEGENDA O PEĆINI SRPSKOG ROBINA HUDA!

Published

on

Rijeka Mali Pek nadomak Majdanpeka, poznata kao zlatonosna, nastaje spajanjem Rajkove rijeke, koja protiče kroz istoimenu pećinu, da bi se nedaleko od pećine spojila sa Paskovom rekom.

Rajkova pećina nije samo jedna od najljepših u Srbiji, već i jedna od najdužih, s obzirom da je do sada istraženo 2.304 metra njenih kanala. Za nju kažu da je pećina srpskog Robina Huda. Kao što je čuveni junak otimao od bogatih i davao siromašnima, tako je isto činio i srpski Rajko Vojvoda.
Legenda veli da je on imao mehanu i da je često odlazio noću u pohode na turske karavane. Ali navodi i da je blago koje je otimao skrivao upravo u pećini.

Iako do dana današnjeg to blago nije pronađeno, kada se uđe u ovu pećinu, “blago” je lako uočljivo. Mnogobrojni pećinski ukrasi su tu, kao i Ježeva i Koncertna dvorana, zatim Dvorana kada. A tu su i Male i Velike orgulje, te Obješeni hajduk Rajko, Sala stećaka i Kristalna dvorana, kao i Dvorana vodopada, Žrtvenik, Zimska bajka i Duhovi. Sve su to bogatstva Rajkove pećine.

Osim suvog horizonta, ova pećina ima i riječni, budući da kroz nju protiče i Rajkova rijeka. Nakon rekonstrukcije su oba horizonta povezana, što je omogućilo posjetiocima da krenu u kružni obilazak ove prirodne ljepote.

Od 1975. godine je ova protočna pećina, koju je otkrio čuveni geograf Jovan Cvijić, otvorena za javnost. Zabilježeno je da je on još 1894. godine boravio ovdje i da je ostavio naučne podatke o njoj u djelu “Pećine i podzemna hidrografija u Istočnoj Srbiji”. U tom dijelu on Rajkovu pećinu naziva Homoljska ljepotica, sa pravom.

Nažalost, uspio je da istraži samo 535 metara hodnika, pošto je u to vrijeme francusko društvo, koje se bavilo eksploatacijom rudnika u Majdanpeku, baš u Rajkovoj pećini izgradilo branu, koja je trebalo da spriječi poplave u obližnjem gradu.

Nakon što je grupa speleologa iz Valjeva, koju je predvodio doktor Radenko Lazarević, 1974. godine istražila pećinske hodnike, ona je otvorena za javnost. (Naj portal)

Razglednice

Pozivnica za godišnji odmor: ZAŠTO JE OVO OSTRVO DOBILO NAZIV BABINA GUZICA I KAKVE VEZE IMA SA PRDUŠOM

Published

on

Anus i Pornić u Francuskoj, Betmen u Turskoj, Jeb*nje u Austriji, Dildo u Kanadi, Guzica u Ukrajini… Mnoga mjesta u svijetu iznenađuju i zasmiju nas svojim imenima, a svako ko ih posjeti zastane na trenutak i uzme fotografije za uspomenu.

Osim svjetski poznatih atrakcija, u Hrvatskoj možemo pronaći i neobične nazive opština, naselja i ostrva, a jedno od njih je i ostrvce Babina Guzica, koje svakog ljeta izmami osmjeh na hiljade turista koji posjete Nacionalni park Kornati, piše Putnikofer.hr.

Netaknuti dragulj Jadranskog mora, ostrvce Babina guzica nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Kornati, a njegova površina iznosi samo 0,012 km². Ovo neobično ime zasmijava mnoge turiste koji svakog ljeta posjećuju hrvatsko primorje, a kako je nastao naziv za HRT objasnio je Ante Jurić iz Centra za jadransku onomastiku i etnolingvistiku.

“Babina Guzica je jedno od ostrva u Kornatskom arhipelagu. Kako je došlo do tog imena? Naravno, po babinoj guzici. U mahali Babine Guzice ima još zanimljivih toponima, na primjer čuvena Kurba. Ponekad imena proizilaze iz puke slučajnosti, anegdotski. Možda se nekom ribaru u blizini tog ostrva desio neki nemili događaj ili mu se desila neka asocijacija u trenutku prosvjetljenja i onda je krenulo da se kotrlja“, rekao je Jurić za HRT.

I Murterin i Šaljani, koji su dali ime Kornatima, bili su izuzetno maštoviti.

“Prduša je očigledno još jedan toponim iz niza lascivno erotskih kornatskih toponima. Kada imate, na primjer, vertikalnu pukotinu u obalskoj stijeni, onda imate bar 50 odsto šanse da ona nosi ime po određenim organima. U Kornatima sam uspio da izbrojim čak četiri ostrva nazvana po muškom dijelu para”.

U nazivima hrvatskih ostrva česti su i parovi, pa čak i trojke, a nije rijetkost da se isto ime nađe na više mjesta. Recimo da imate Abe na dva mjesta, Sestrice na 2-3, pa Kurbe na suprotnim stranama arhipelaga, a tu su i Smokvice, Mrtenjaci, Bisage, Tovarnjaci, Prišnjaci“, rekao je Jurić za HRT.

Kornati, najrazvodeniji arhipelag na Jadranu, čine oko 150 ostrva zbijenih na površini od 320 kvadratnih kilometara. Drugim riječima, Kornati čine 12 odsto svih hrvatskih ostrva (ukupno 1.264), a zauzimaju samo jedan odsto hrvatskog mora. Istoimeni nacionalni park, proglašen 1980. godine, nešto je manji – prostire se na 220 kvadratnih kilometara i obuhvata 89 ostrva, ostrvca i stijena koje mogu da se pohvale sa oko 2.700 sunčanih sati godišnje. Prosječna površina ostrva je 0,5 kvadratnih kilometara.

Najveće ostrvo Kornatskog arhipelaga dugačko je 25,2 kilometra i široko dva i po kilometra. Njegovo ime je Kornati i po njemu je arhipelag dobio ime. Poznato je po neobičnom geološkom fenomenu Vela ploča ili Magazinova škriljca, dužine 160 metara i širine od 63 do 86 metara, koja se nalazi u podnožju njenog najvišeg vrha Metline.

Prema legendi, dasku su donijele vile da bi se na njoj igralo tokom nemirnog mora. Drugi kaže da je ploča nastala prilikom izgradnje Arene u Puli. Majstori su namjeravali da njome prekriju zgradu, ali je ona skliznula u more. Nauka je manje poetična: Vela ploča nastala je klizanjem 11 metara debelog sloja stijene prije 2.400 godina.

Ostaci tumula, humki, svjedoče da su ostrva bila naseljena još u doba Ilira, podsjećanje na vizantijsko doba je tvrđava Tureta, na ostrvu Mana, na primjer, postoje ostaci kamenog seta izgrađenog za snimanje filma “As The Sea Rages” iz 1959. godine, dok se na ostrvu Piškera nalazi crkvica izgrađena 1560. godine, namijenjena isključivo ribarima i stoga jedinstvena na Jadranu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending