Pratite nas

Naj recepti

Hrskave spolja, sočne iznutra: KINESKE PALAČINKE SA MLADIM LUKOM (RECEPT)

Published

on

Danas vam predlažemo kinesko jelo – palačinke sa mladim lukom, koje ima bezbroj varijanti u zemlji iz koje dolazi. Predstavlja popularnu uličnu hranu, ali može da bude i zanimljivo rješenje za vikend uživanje, lagani ručak ili dugi doručak.

Ideja iza ovog jela je da palačinke budu hrskave spolja, a sočne i višeslojne iznutra, uz obavezni sos u koji ćete umakati vruće tijesto. Sveukupno vrijeme pripreme je malo više od sat vremena, a navedene količine predviđene su za 4 palačinke obima oko 20 centimetara, a vi ih dozirajte po potrebi.

POTREBNI SASTOJCI ZA TIJESTO: 300 g brašna, 1 kašičica soli, 195 ml tople vode, pasta, 35 g brašna, jedna i po kašičica soli, 4 kašike ulja, 2 mlada luka, sitno sjeckana

ZA SOS JE POTREBNO: 1 kašika sirćeta, 1 kašika blagog soja sosa, 1 kašičica kristal šećera, 1 čehna bijelog luka, sitno sjeckanog, parče đumbira oko 3 cm, oljušten i isječen na trakice

ZA FIL JE POTREBNO: Neutralno ulje (od sjemena grožđa ili slično) za podmazivanje i prženje, 2 kašičice masti (opciono), 3 mlada luka, sitno sjeckana

U velikoj činiji pomiješajte brašno i so. Polako sipajte vodu, svo vrijeme mješajući, sve dok se ne dobije tijesto koje je glatko i sjajno i koje se polako odvaja od ivice posude. Mijesite 15 minuta ručno ili 7 do 10 minuta u mikseru. Po potrebi dodajte malo brašna ili malo vode u tijesto. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi oko jednog sata, ili do jednog dana u frižideru.

U maloj činiji pomiješajte brašno i so i ostavite sa strane. Tavu zagrijte na srednju temperaturu i sipajte biljno ulje. Isjeckajte mladi luk i dodajte ga u tavu. Pržite dok ne postane zlatnožut, oko 5 do 7 minuta. Izvadite luk iz ulja, a ulje sipajte u činiju sa brašnom i solju i miješajte dok ne dobijete pastu.

U maloj činiji pomiješajte sirće, soja sos, šećer, bijeli luk i đumbir i ostavite sos po strani.

Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela i potom svaki pojedinačno oblikujte rukama i razvaljajte pomoću oklagije. Napravite pravougaonike dimenzije oko 30 x 10 cm kako biste u tijesto dodali pastu i mladi luk. Presavijte tijesto na trećine kao što biste učinili sa pismom i potom zarolajte u oblik valjka. Postavite ga uspravno i polako pritisnite rukom tako da na kraju dobijete kružni oblik.

Razvaljajte u četiri kruga obima oko 20 cm. Zagrijte tavu sa dvije kašike ulja na srednju temperaturu i polako dodajte prvi disk, odnosno palačinku. Pržite oko 1 minuta na jednoj strani, potom malo smanjite temperaturu i pržite još 2 minuta sa poklopljenom tavom dok donja strana ne dobije zlatnu boju.

Okrenite palačinku na drugu stranu i pržite još 2 minuta sa poklopcem. Sklonite poklopac, povećajte malo temperaturu i pržite još 2 minuta. Poslužite tople, sa sosom za umakanje sa strane. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending