Pratite nas

Zanimljivosti

I ona voli Unu: NEOBIČNA PATKA “MANDARINKA” DOLETJELA U BIHAĆ!

Published

on

Iako potječe iz daleke Kine, prelijepa “mandarinka” zadesila se na gradskoj plaži Beton u Bihaću.

Svojim razigranim nijansama odmah je privukla pažnju, a da joj je tu ugodno dokazala je sprijateljivši se s drugim, “domaćim” patkama na rijeci Uni.

Gotovo je nemoguće vidjeti jednu samu odraslu pripadnicu ove vrste, izuzetno su monogamne i uvijek su sa svojim partnerom.Kada jednom odaberu partnera, ostaju s njim čitavog života u zajednici. Zajedno vode računa jedno o drugom i o mladima, a kada jedno od njih dvoje ugine, ono drugo tuguje sve do svoje smrti.

Zato se “mandarinka” u kineskoj kulturi smatra simbolom vječne bračne ljubavi i vjernosti. Koriste se za harmoniziranje postojećih ljubavnih odnosa, kao i za privlačenje ljubavne sreće. Prema kineskim uvjerenjima, prisustvom njihovih figurica u domu, posebno na jugozapadu ili u vlastitom sektoru ljubavi određenom prema Kua broju, moguće je “izliječiti” ljubavne probleme.

Posljednji put, “mandarinka” se 2018. pojavila na jezeru Central Parka u New Yorku, postavši magnet za turiste i fotoreportere. (Naj portal)

Zanimljivosti

Sarajevski žargon: KO SU I ZAŠTO SU PAPUČARI

Published

on

Mnogi sarajevski fazoni i fraze svakodnevno su u čestoj upotrebi kod one prave sarajevske raje. Kao takav tu je i naziv “papučar”. Uvijek se ocjenjivalo da li ste “raja” ili “papak”.

Često čujemo od raje u prolazu rečenicu:

“Mojne ba s njim na fuka on ti je papučar” i ne ostanemo zatečeni, jer to je onaj naš, sarajevski duh i fazoni koje samo pravi razumiju.

Obično kada je muškarac ljubazan prema dami, za njega se kaže da je džentlmen i ističe se kao pozitivna i poželjna osobina. Kod Sarajlija “papučar” ili “papuča” je “papak” i “džeš ba s njim, mojne”. – piše “Sarajevska sehara”)

Takve muškarce raja u “rajvoSa” još naziva i onim “žešćim levatima”. Kad postanete “levat” definitivno se možete pomiriti sa činjenicom da ste ostali bez svih jarana i da vam je jedino društvo vaša djevojka kojoj poklanjate pažnju. Za svoje jarane više i niste muško. Sami ste krivi jer ste postali “papčina”.

“Papučar” je i sarajevski zanatlija i kao takva ova fraza je jedino u tom smislu pozitivna. Sarajevska porodica Kalajdžisalihović još od 1882. godine ručno izrađuje sarajevske papuče. Ovaj zanat prenosi se “s koljena, na koljeno”. Jedne ovakve papuče dobio je i Bill Klinton, te tako i za njega možemo reći da je posjetom Sarajevu i on postao “papučar”.

Nije poželjno biti “papučar”, a ako slučajno budete imali priliku sresti takvog u Sarajevu onda: “žibje”. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending