Pratite nas

Naj recepti

Idealno za večeru: RIŽOTO OD CVEKLE (Recept)

Published

on

Ne vole svi cveklu, a trebalo bi, jer ona sadrži sve što će nas zimi držati zdravim i jakim. Recept i fotografija Maje Babić, autorke bloga autorke bloga Provejreni recepti – Cooks and Bakes

POTREBNI SASTOJCI: 700 gr sirove cvekle, 2 kašike maslinovog ulja, 30 g putera, 1 glavica crnog luka, 2 čehne bijelog luka, 250 gr riže, 150 ml bijelog vina, 750 ml vode, 2 kašike suhog začina, 125 gr feta sira, svježa mirođija (po želji).

Cveklu operite i svaku umotajte u alu-foliju, pa ispecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Da lijepo omekša, biće potrebno oko sat vremena. Provjerite čačkalicom, bocnite cveklu kroz foliju, ako ne pruža otpor pri sredini, gotova je. Izvadite i ostavite da se malo ohladi, tek toliko da se može raditi sa njom. Ogulite je, pa polovinu ispasirajte, a polovinu isjeckajte na sitnije komadiće.

Stavite vodu sa dvije kašike mješavine suhog začina da se grije. U široj, plićoj šerpi zagrijte ulje i puter, pa prodinstajte sitno sjeckan crni i bijeli luk, na srednjoj vatri, da luk ne požuti. Dodajte rižu i propržite i nju. Prelijte bijelim vinom i kuhajte miješajući dok ne počne da ponestaje tečnosti.

Onda nalivajte vrućom supom u više navrata, kad god počne da fali tečnosti. Pred kraj kuhanja, koje će trajati oko 20 minuta, dodajte pasiranu i sjeckanu cveklu, kao i izgnječenu fetu, te zajedno kuhajte još malo, da se sir rastopi i sve lijepo sjedini. Dosolite po potrebi. Služite toplo, posuto fetom i svježom mirođijom. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending