Pratite nas

Kućni ljubimci

Ivan Lasić, zdravstveni radnik i uzgajivač kanarinaca iz Mostara: ČAROBNI CVRKUT KANARINACA JE NAJBOLJI LIJEK PROTIV DEPRESIJE

Published

on

Ivan Lasić, zdravstveni radnik iz Mostara, koji već niz godina uzgaja kanarince, tvdi kao je pjesma ovih ptica pjevačica lijek za dušu. Kaže:

„Kanarinci počinju dan pjesmom i preporučio bih svima koji imaju problema sa depresijom i drugim zdravstvenim tegobama, ali i zdravim ljudima, da drže ove ptice u svojim domovima, jer njihov čarobni cvrkut odnosi sve brige.

Ivan je još kao dječak zavolio ptice, posebno kanarince čija je pjesma ravna slavujevoj, i sanjao je kako će jednog dana biti i uzgajivač ovih pernatih ljepotica i mjezimica. Priča:

„Ko nešto voli on će svoj san ostvariti. Čim sam stekao osnovne uslove nabavio sam kanarinca, ali sam želio više od toga. Prelistavajući stručnu literaturu i družeći se sa ptičarima naučio sam mnogo toga kako bi počeo uzgajati ove čudesno dražesne ptice.

Danas gotovo svako slobodno vrijeme koristim za druženje sa mojim pticama i smatram ovaj hobi najljepšim na svijetu. Kako u Mostaru ima više od stotinu uzgajivača ptica, uvijek sam sa nekim od njih u kontaktu i rado razmjenjujemo iskustva, jer se uvijek može nešto novo naučiti.

Kao zdravstveni radnik i iskusni ptičar Ivan voli kazati kako su ptice najkorisnija stvorenja za današnje boljke, jer njihova pjesma je prijeki lijek za depresuju i stresove koje nameće brzi ritam življenja.

„Kanarinci su ptice pjevačice čudesno lijepih cvrkuta uz koje čovjek uživa, nije ih teško držati jer nisu zahtjevni. Potrebno je samo posjedovati ljubav prema pticama, malo više truda, odgovornosti i srpljenja i eto ugođaja u domovima.

Po meni gdje ptice pjevaju tu briga nema. To je samo jedan od razloga zašto trebamo imati ove pernate ljubimce divnih cvrkuta koji liječe dušu. Mojoj ljubavi prema ovim pticama nema granica, pa sam kao član Udruženja za uzgoj i zaštitu ptica i sitnih životinja “Stari most”, koje postoji od 1974. godine, često na izložbama i natječajima sa kojih sam donio značajne nagrade i priznanja.

Ivan Lasić s ponosom ističe kako su njegove ptice dobijale značajne nagrade na raznim natječajima i izložbama koje se održavaju u Mostaru, Sarajevu, Ljubuškom, Zenici… (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending