Pratite nas

Razglednice

Izgledaju kao iz bajke: OVO SU NAJLJEPŠI DVORCI NA SVIJETU (NASTAVAK)

Published

on

Dvorci (zamkovi) su neke od najvažnijih istorijskih građevina na svijetu, a sigurno su i među najljepšim i najimpresivnijim. Poslužili su kao inspiracija za mnoge bajke, priče i legende, a kada ih malo bolje pogledate, nije ni čudo da su vijekovima rasplamsavali maštu i bili toliki izvor inspiracije. Pogledajte najljepše dvorce koje nam predstavlja portal PIXELIZAM

6. DVORAC SA 99 KULA “ MOSZNA” (POLJSKA)
Dvorac Moszna (Pałac w Mosznej) je jedan od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Poljskoj, smješten u blizini istoimenog grada. Njegov spoj neogotičke, barokne i neorenesansne arhitekture, veličanstveni vrt i čak 99 kula mu daju izgled klasičnog bajkovitog dvorca.

Ovaj dvorac datira iz 17. stoljeća, iako su u vrtovima tokom iskopavanja u 20. stoljeću pronađeni i mnogo stariji podrumi za koje neki istražitelji tvrde da su ostaci starog dvorca koji je pripadao Templarima, ali za to još uvijek nema konkretnih dokaza. Središnji (barokni) dio dvorca je djelomično uništen u požaru u noći 1896. godine, a iste godine je obnovljen u svom izvornom obliku. Dvorac je 1900. godine dobio i istočno krilo izgrađeno u neogotičkom stilu, dok je zapadno krilo izgrađeno u neorenesansnom.
Cijeli dvorac ima tačno devedeset devet kula. Sadrži 365 soba smještenih na 7.000 kvadratnih metara.

7. NAJLUKSUZNIJI DVORAC “KASTEEL DE HAAR” (HOLANDIJA)
Kasteel de Haar je najveći i najposjećeniji dvorac u Holandiji, a nalazi se u neposrednoj blizini Utrechta, udaljenog pola sata vožnje od Amsterdama. De Haar ima sve što očekujete od dvorca: kule, jarke, velike kapije, viseće mostove i prekrasne parkove i vrtove. Bez ikakve sumnje, Kasteel de Haar je jedan od najluksuznijih dvoraca Evrope.

Ovaj gotički bajkoviti dvorac kakav vidimo danas je izgrađen u periodu od 1892. do 1912. godine, a podignut je na ruševinama starog dvorca iz 15. stoljeća.

Obnova starog dvorca je započela 1892. pod vodstvom poznatog nizozemskog arhitekta dr. PJH Cuypersa koji je slijedio izvorne konture kako bi napravio što sličniju repliku građevine iz 15. vijeka. Unutrašnjost je obnovio u luksuznom stilu, uveo struju i dvorište pretvorio u veliku dvoranu. Stari dvorac je nekada bio okružen malim selom koje je 1898. srušeno, a na njegovom mjestu je izgrađen park i mnoštvo vrtova.

Posjeta dvorcu je dozovljena, ali unutrašnjost se može posjetiti samo uz pratnju vodiča, od kojeg ćete saznati mnogo više detalja o istoriji, arhitekturi i unutrašnjosti ovog veličanstvenog dvorca.

8. ZAMIŠLJEN KAO LJETNA REZIDENCIJA DVORAC “CASTELUL PELEȘ” (RUMUNIJA)
Na kraju prekrasne šumske staze, na vrhu brijega u Karpatima, u blizini grada Sinaje u Rumuniji, nalazi se prekrasni Neo-renesansni Castelul Peleș (Dvorac Peleš) – jedan od najljepših i najpoznatijih u državi. Izgradnju dvorca je naručio prvi kralj Rumunije Karlo I. (Karlo I Rumunski), a zvanično je otvoren 1883. godine.

Dvorac je izgrađen od drveta, kamena, cigle i mramora, a u njemu se nalazi više od 160 soba. Iako je većinom građen u stilu njemačke renesanse, na njemu se nalaze i brojni elementi koji pripadaju talijanskoj renesansi, gotici i baroku. Dvorac je okružen sa sedam terasa koje su bogato ukrašene raznim kipovima, bunarima od kamena i ukrasnim mramornim vazama

Iako je prvobitno zamišljen kao Karlova ljetna rezidencija, dvorac je jedno vrijeme bio i službeni kraljevski dvor, i kao takav je ostao sve dok se posljednji kralj Rumunije, Kralj Mihaj Rumunski, pod pritiskom komunista koji su preuzeli vlast u državi nije odrekao svoje titule, kada je Peleš zvanično zatvoren (1948). Dvorac je proglašen muzejom 1953. godine, a Kralj Mihaj Rumunski je ponovo vratio titulu 2011. i dvorac je ponovo vraćen u njegovo vlasništvo (i dalje je ostao muzej).

Organizovane posjete dvorcu su dozvoljene, ali su ture često ograničene na prizemlje, dok skuplji, potpuni obilazak uključuje i drugi sprat. Ulaz se naplaćuje, kao i dodatna naknada za fotografisanje.

9. GRAĐEN PO UZORU NA ENGLESKE – DVORAC “HLUBOKÁ” (ČEŠKA)
Dvorac Hluboká je jedan od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Češkoj. Izgrađen je u neogotičkom stilu u gradu Hluboká nad Vltavou, a njegov današnji izgled je inspirisan dvorcem Windsor u Engleskoj. Najstariji prethodnik Hluboká je rani-gotički dvorac izgrađen oko sredine 13. stoljeća. Tokom srednjeg vijeka, stalno je mijenjao vlasnike – čas je pripadao kraljevima, čas aristokratima – a svi su oni dodatno rekonstruisali i mijenjali izgled ove stare srednjovjekovne utvrde.

Oko 1840-tih godina, vladar Johann Adolf II Schwarzenberg je zajedno sa svojom suprugom Eleonorom, Princezom od Lihtenštajna, odlučio da napravi još jednu promjenu na dvorcu, do sada najveću, i da ga rekonstruiše u romantičnom stilu. Eleonori se dopadao gotički dvorac Windsor u Engleskoj, pa je tako on i poslužio kao osnova za novi izgled Hluboká.

Tokom ove rekonstrukcije koja je trajala punih 40 godina i koju je cijelo vrijeme nadgledao arhitekt Franz Beer, stari dvorac je u potpunosti srušen, a tačno na njegovom mjestu je podignut Hluboká kakvog i danas možemo vidjeti. Pored dvorca, uništene su i ostale okolne srednjovjekovne građevine, a na njihovom mjestu je napravljen prekrasan engleski vrt.

Hluboká ima čak 140 sobe, a turisti mogu posjetiti oko 20. Također ima i biblioteku, posebnu umjetničku kolekciju iz 17. stoljeća iz Flandrije, kao i izuzetno rijetku i vrijednu kolekciju oružja. U sklopu dvorca se nalazi i bivša škola jahanja u kojoj se može pronaći galerija Mikoláš Aleša s prekrasnom kolekcijom Bohemijske srednjovjekovne umjetnosti.

10. Rimokatolički samostan I DVORAC “CONVENTO DE CRISTO” (PORTUGAL)

Convento de Cristo (Samostan Kristovog reda) danas služi kao rimokatolički samostan u gradu Tomaru, ali u 12. stoljeću kada je i izgrađen, dvorac je bio jako važna utvrda legendarnih Templara. Poznati širom svijeta, Vitezovi Templari su bili kontroverzni i izuzetno moćni i utjecajni ratnici. Iako su se zaklinjali da će život provesti u siromaštvu, njihova slava im je brzo donijela veliko bogatstvo, uglavnom kroz razne donacije koje su rijetko kada odbijali.

Templari su pozvani u Portugal tokom druge polovice 12. stoljeća, gdje su bili od velike pomoći u ponovnom osvajanju regije. Njihova prva i glavna utvrda bila je upravo u Tomaru, gradu koji se nalazi u središnjem Portugalu. Kada je u 14. stoljeću, Red Vitezova Templara ukinut i zamijenjen Vitezovima Kristovog reda, Tomar je i dalje ostao važno uporište, a vremenom je postao i jedan od najprestižnijih spomenika Portugala.

Izgradnja dvroca je počela 1160. godine, a samostan je dodan tek kasnije. Convento de Cristo, nekada poznat kao Dvorac Tomar, je izgrađen kao dio obrambenog sistema Templara protiv Maura koji su tada vladali regijom južno od rijeke Tagus.

Početkom 14. stoljeća, kralj Francuske Filip IV se sve više i više bojao rastuće snage Templara, pa ih je konačno 1307. godine optužio za više od 100 zločina, uključujući štovanje vraga i negiranje Krista tokom inicijacijskih rituala. Mnogi Templari su priznali krivicu – i to nakon što su danima mučeni.
Denis, tadašnji kralj Portugala, je učinio ustupak Templarima koji su boravili u njegovoj zemlji i dopustio im da se regrupišu pod drugim imenom, “Red Krista”, kako bi izbjegli progone i sigurnu smrt. Tako su Templari Portugala preživjeli, a Tomar je i dalje ostao njihov glavni stožer.

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending