Pratite nas

Razglednice

Izgledaju kao iz bajke: OVO SU NAJLJEPŠI DVORCI NA SVIJETU

Published

on

Dvorci (zamkovi) su neke od najvažnijih istorijskih građevina na svijetu, a sigurno su i među najljepšim i najimpresivnijim. Poslužili su kao inspiracija za mnoge bajke, priče i legende, a kada ih malo bolje pogledate, nije ni čudo da su vijekovima rasplamsavali maštu i bili toliki izvor inspiracije. Pogledajte najljepše dvorce koje nam predstavlja portal PIXELIZAM

1. Bajkoviti dvorac labuđeg kamena: NEUSCHWANSTEN (Njemačka)
Bajkoviti I nevjerovatni dvorac Neuschwanstein nalazi se u planinama sjeverne Bavarske.Smješten je na vrhu stijene iznad klanca, 5 km istočno od Fussena. U prijevodu Neuschwanstein znači “Novi labuđi kamen”.

Ozgradio ga je kralj Ludwig II. Neuschwanstein je dokaz da se snovi ostvaruju, a ovaj dvorac je nekada bio samo san malog princa Ludwiga. On je, kao mali princ već sa šest godina gradio “iznenađujuće dobre građevine” dok se igrao sa komadićima drveta. “Zarazio” ga je njegov otac legendama koje su bile naslikane na zidovima unutar dvoraca, a od mnogih junačkih legendi jedna se posebno izdvajala – Legenda o labuđem vitezu Lohengrinu.

Ludwig je naslijedio krunu sa samo 18 godina, nakon što je njegov otac umro 1864. godine. Mladi kralj je uskoro odlučio da ostvari svoje dječačke snove – da izgradi neke od najljepših dvoraca koje je svijet ikada vidio. Prva građevina koju je osmislio i izgradio bila je Herrenchiemsee, više kompleks zgrada nego dvorac, nakon toga je došla kraljevska palača Linderhof i na kraju Neuschwanstein.
Pošto je Neuschwanstein bio dvorac iz njegovih snova, za njega je i odabrao lokaciju iz bajke – u stilu viteških dvoraca, izgradnja Neuschwansteina je planirana na stijenama. 5. septembra 1869. godine, postavljen je kamen temeljac.

Za Ludwiga, Neuschwanstein nije bio njegov dvorac, već bajkoviti dvorac labuđeg viteza Lohengrina. Iako je slikar Jank prvobidno osmislio palaču kao trospratnu gotičku građevinu, Ludwig je vrlo brzo promjenio planove i odlučio da napravi petospratni romantični dovorac, jer je vjerovao da takav više odgovara legendi.

Iako je zapovijed kralja Ludwiga II, koji ga je i izgradio, bila da se dvorac sruši nakon njegove smrti, na sreću njegova želja nije ispunjena. Svijet je ipak dobio još jednu nevjerovatnu građevinu, a Walt Disney inspiraciju za Trnoružicin dvorac.

2. DVORAC Château de Chaumont (Francuska)
Manje od 200 km južno od Pariza, između gradova Tours i Blois, udaljen 40 metara od obale Liore (Loare), u prirodnoj oazi nalazi se prekrasan dvorac – Château de Chaumont (ili Château de Chaumont-sur-Loire).

Ovaj bajkoviti dvorac je izgradio Odo I, grof od Bloisa, još u 10. vijeku, a nakon što se Pierre d’Amboise pobunio protiv Luja XI, kralj je naredio uništenje istog. Nakon više od 4 vijeka (1498–1510) Charles I d’Amboise je naredio da se Château de Chaumont obnovi, a od tada je ostao netaknut sve do danas.

Katarina Medici je kupila dvorac 1560. godine, godinu dana nakon što je njen pokojni suprug Henrik II preminuo. Njeni gosti su u to vrijeme bili brojni poznati astolozi i proroci, a najpoznatiji je bio Nostradamus. Nakon toga, dvorac je promjenio nekoliko vlasnika koji su ga dodatno dekorisali, a jedan ga je čak pretvorio i u tvornicu stakla. Château de Chaumont je postao zaštićen kao spomenik kulture tek 1840. godine, a prešao je u državno vlasništvo 1938.

Danas je Château de Chaumont muzej otvoren za javnost koji svake godine ugošćuje Vrtni Festival koji traje od aprila do oktobra, a tokom kojeg savremeni dizajneri uređuju vrtove dvorca u stilu engleskih vrtova.

3. Izdržao opsade, zub vremena, a sačuvao ljepotu: DVORAC ALNWICK CASTLE, (ENGLESKA)
Alnwick Castle (Alnwick Dvorac) je srednjovjekovna udtvrda i uporište moćne porodice Percy, Vojvoda od Northumberlanda, koja se nalazi u istoimenom gradu u Northumberlandu, tradicionalnoj, ceremonijalnoj i administrativnoj grofoviji u sjevernoj Engleskoj.

Prve dijelove dvorca je izgradio istaknuti plemić Ivo de Vesci oko 1096. godine, a njegova svrha je bila da zaštititi sjevernu granicu Engleske od Škota. Dvorac se prvi put spominje 1136. godine kao “veoma jaka utvrda” kada ga je osvojio kralj David I od Škotske. Kasnije je dvorac izdržao nekoliko opsada, a kada je obitelj Vesci nestala, Alnwick je promijenio nekoliko vlasnika sve dok konačno nije došao u posjed obitelji Percy, kasnije poznatih kao Vojvode od Northumberlanda.

Alnwick Castle je obnovljen u ranom 14. stoljeću kada su se dodale još neke strukture koje su uglavnom imale vojnu svrhu. Nakon toga, moćni i utjecajni vlasnik je učestvovao u nekoliko pobuna protiv tadašnjih kraljeva, a jednog je čak uspio i svrgnuti sa trona. Već u 15. stoljeću, dvorac je bio dio niza vojnih kampanja, a tadašnji istoričari su ga opsali kao jedini “praktičan odbrambeni privatni dvorac.” No to ga nije spriječilo da padne u ruke neprijatelja – i to nekoliko puta.

4. Nekada arapska, a danas španska utvrda: Dvorac Alcázar de Segovia(Španija) jedno vrijeme je bio zatvor

Alcázar de Segovia (Alcázar od Segovie) je bajkoviti srednjovjekovni dvorac koji se nalazi u starom španskom gradu Segovia, nastalom još u drugom vijeku prije nove ere.

Alcázar je, poput mnogih dvoraca u Španiji, prvobitno izgrađen kao arapska utvrda, a podignut je na ostacima rimskih utvrda. Prvi put je spomenut 1120. godine, oko 32 godine nakon što su kršćani zauzeli grad Segoviu. Dvorac je kasnije služio kao kraljevska palača, državni zatvor, Kraljevski Artiljerijski Koledž i Vojna akademija, a također je bio i inspiracija za Pepeljugin dvorac.

Oblik Alcázara nije bio poznat sve do vladavine kralja Alfonsa VIII (1155-1214), a vjeruje se da je prije njega utvrda bila napravljena uglavnom od drveta. Alfonso je zajedno sa svojom suprugom odlučio da dvorac pretvori u primarnu rezidenciju, a tada su postavljeni i prvi kameni temelji za zidove koji su vidljivi i danas.

Za vrijeme vladavine kralja Ivana II (1405-1454), Alcázaru su dodani tornjevi i istočne kule, a također je proširen i jarak koji ga okružuje. Značajne promjene su se desile i tokom vladavine Filipa II (1558-1598) kada su na tornjevima napravljeni kosi krovovi.

Nakon toga, centar španjolske vlasti se preselio u Madrid, a Alcázar je postao državni zatvor. Od 1764. do 1862. godine, dvorac je pripadao Royal Artillery College-u, a 1862. godine u velikom požaru je uništen veći dio strukture. Oko dva desetljeća kasnije, ponovo je obnovljen ali u daleko romantičnijem stilu od svoje prethodne verzije. 1898. godine, nakon restauracije, španjolski vojni arhiv je prebačen u Alcázar, a u njemu se čuva do današnjeg dana.

Alcazar de Segovia je uređen oko dva glavna dvorišta: veće je El Patio de Armas, a manje, el Patio del Reloj. Danas posjetitelji mogu istražiti dvanaest dvorskih soba koje vežu ova dvorišta, a svaka soba je intrigantna mješavina gotike, romanike i maurske arhitekture.

5. BOJNJIČKI DVORAC (SLOVAČKA) GODIŠNJE POSJETI 200.000 TURISTA

Bajkoviti Bojnjički dovrac (Bojnický zámok) je srednjovjekovni dvorac koji se nalazi u gradu Bojnice u Slovačkoj. Danas je najposjećeniji samostalni muzej u državi kojeg svake godine posjeti oko 200.000 turista. Pored turista, redovni gosti su i filmski studiji koji u njemu često snimaju određene scene za filmove sa fantasy tematikom.

Dvorac je prvi put spomenut 1113. godine kao drvena tvrđava, a u 13. stoljeću je obnovljen kada je i postao kamena utvrda. Od tada je promijenio nekoliko vlasnika i kraljeva, a ponovo je obnovljen u 16. stoljeću kada je ova bivša tvrđava pretvorena u renesansni dvorac.

Posljednji poznati vlasnik dvorca, grof János Ferenc Pálffy (1829-1908), napravio je romantičnu rekonstrukciju (1888-1910) i stvorio izgled koji je ostao do današnjeg dana, a koji je urađen po uzoru na prelijepe francuske dvorce iz doline Loire. Nakon 1945. godine, kada je imovina zaplijenjena od strane čehoslovačke vlade, dvorac je postao sjedište nekoliko državnih institucija. U njemu je 1950. godine izbio veliki požar, ali je šteta brzo sanirana o trošku države. Nakon ove rekonstrukcije Bojnjički dovrac je postao muzej, a i danas je dio Slovačkog Nacionalnog Muzeja.

Bojnjički dovrac je otvoren za posjetitelje, u njemu se vrše vjenčanja, specifične ture kao što je noć Bajka u dvorcu, a također je domaćin i Međunarodnom festivalu duhova, Summer Music Festivalu, Danu vitezova, kao i velikoj Božićnoj zabavi.

NASTAVAK PROČITAJTE OVDJE

Izgledaju kao iz bajke: OVO SU NAJLJEPŠI DVORCI NA SVIJETU (NASTAVAK)

 

 

Neuschwanstein Fairytale Castle

Neuschwanstein Fairytale Castle (Germany) 😍

Posted by Beauty Of Planet Earth on Četvrtak, 7. juni 2018.

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending