Pratite nas

Zanimljivosti

Iznenadićete se: OD KOGA DJECA NASLIJEĐUJU INTELIGENCIJU – OD MAME ILI OCA?

Published

on

Priznajte da ste se i vi ikada zapitali od koga deca naslijeđuju inteligenciju. Kada dođe novi član, roditelji se pitaju koje će dijete više ličiti na njih. Iako je fizička sličnost često prva stvar koju treba primijetiti, mnogi roditelji se pitaju i o drugim nasljeđenim karakteristikama, posebno o inteligenciji.

Naučna istraživanja dovela su do zanimljivih saznanja o ovom pitanju, koja otvaraju vrata u svijet genetike i uticaja roditelja na kognitivni razvoj djeteta. Prema istraživanjima, čini se da geni majki igraju ključnu ulogu u oblikovanju inteligencije kod djece.

Geni odgovorni za razvoj kognitivnih sposobnosti nalaze se na hromozomu X. Pošto žene imaju dva hromozoma X, one imaju veće šanse da prenesu ove gene na svoje potomstvo u poređenju sa muškarcima koji imaju samo jedan. Dakle, može se zaključiti da je doprinos majke djetetovoj inteligenciji izraženiji u nasljeđivanju genetskih karakteristika.

Mnoga istraživanja pokazuju da djeca naslijeđuju inteligenciju od svojih majki
Za inteligenciju se kaže da je među uslovljenim genima koji moraju doći od majke. Studije koje su koristile genetski modifikovane miševe pokazale su da su oni sa dodatnom dozom majčinog gena razvili veće glave i mozak, ali su imali mala tijela.

Nasuprot tome, miševi sa dodatkom očevih gena imali su manji mozak, ali veća tijela. Ovo otvara vrata razumijevanju kako naslijeđena genetika utiče na razvoj mozga i, zauzvrat, na kognitivne funkcije.

Šta je od majke, a šta od oca?
Istraživači su identifikovali ćelije koje sadrže samo majčine ili samo očeve gene u šest različitih dijelova mozga miša koji kontrolišu različite kognitivne funkcije, od navika u ishrani do pamćenja.

Ćelije sa očevim genima koncentrisane su u dijelovima limbičkog sistema, koji je uključen u funkcije kao što su seks, hrana i agresija. Međutim, istraživači nisu pronašli ćelije oca u moždanoj kori, gdje se odvijaju najnaprednije kognitivne funkcije, kao što su rasuđivanje, misao, jezik i planiranje.

Istraživanja jasno pokazuju da genetika nije jedina odrednica inteligencije – procjenjuje se da je samo 40 do 60 odsto inteligencije naslijeđeno, ostalo je životna sredina, prenosi Citymagazine.si.

Time je naglašen značaj uticaja sredine, vaspitanja i iskustava koje dijete doživljava tokom odrastanja u oblikovanju svoje inteligencije. Dakle, geni su važna komponenta, ali su samo dio šireg spektra faktora koji oblikuju kognitivne sposobnosti. (Naj portal)

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending