Pratite nas

Razglednice

Iznenadit ćete se: NAJSKUPLJA NOVOGODIŠNJA JELKA NA SVIJETU NALAZI SE U JEDNOJ ARAPSKOJ ZEMLJI

Published

on

Iako hrišćanski praznici nisu njihova tradicija, to Ujedinjenje Arapske Emirate, Japan i Kinu nije spriječilo da ove godine imaju najluksuznije novogodišnje jelke na svijetu. Za protekli katolički Božić i svečani ulazak u 2024. godinu, u holu luksuznog hotela Emirates Palace u Abu Dabiju, postavljena je jelka čija se vrijednost procjenjuje na 11,4 miliona dolara.

Ukupan trošak jelke nije proizašao iz same strukture, čija cijena nije premašila ni nekoliko hiljada dolara. Riječ je u ukrasima koji su postavljeni na jelku i oko drveta, a riječ je o izuzetno velikom broju ornamenata od čistog zlata, dijamanata, bisera, safira i smaragda.

Ni to nije bilo dovoljno, već je uprava hotela odlučila da uz ovakve ukrase, na jelku okači i dragocjene satove, ogrlice i narukvice.

Iako se ovo, možda, učiniti pretjerano, činjenica je da su Dubai i Abu Dabi obično preplavljeni najbogatijim posjetiocima iz cijelog svijeta, koji imaju i neobična očekivanja i zahtjeve.

Cijena noćenja u hotelu Emirates Palace u Abu Dabiju varira zavisno pod sezone i vrste sobe, a prema podacima sa Mandarin Oriental stranice, kreće se od 1.000 dolara za sobu sa pogledom na unutrašnje dvorište, do 10.000 dolara po noćenju za predsjednički apartman.

Što se klijentele tiče, ovaj hotel je poznat po tome što je bio domaćin mnogim poznatim osobama, uključujući državnike, kraljevske porodice i slavne osobe. Među poznatima, koji su boravili u ovom hotelu su Barak Obama, Džordž Buš mlađi, kraljica Elizabeta Druga, Majkl Džekson, Madona, Bijonse, Dženifer Lopez, Rodžer Federer i mnogi drugi.

Za hotel koji ima automate za prodaju zlatnih poluga i omogućava upotrebu privatnog aviona, jelka od 11,4 miliona dolara – prava je sitnica.

Odmah iza ove “arapske” jelke, nalazi se, kako navodi Politikin magazin, božićno drvo u još jednom dijelu svijeta koje tradicionalno ne slavi ovaj praznik.

U jednom od najekskluzivnijih krajeva Tokija – Ginzi, nalazi se jelka napravljena od čistog zlata. Iako nije najskuplja na svijetu, ova jelka vrijedna 4,27 miliona dolara, doseže visinu od 2,4 metra i prikazuje 50 likova iz Diznijevih crtaća. Ukupna količina 24-karatnog zlata koje se na njoj nalazi je 40 kilograma. Bilo je potrebno deset majstora i dva mjeseca da se ova jelka napravi.

Kineski Hong Kong nije dozvolio da ga azijski susjedi iz Burgis Džankšn tržnog centra u Singapuru nadmaše sa svojom jelkom visokom šest metara i teškom tri tone, koja nosi gotovo 22.000 dijamanata i više od 3.700 kristalne kugle. U saradnji sa draguljarom Soo Kee, oni su na međunarodnom arodromu Ček Lap Kok u Hong Kongu napravili impozantnu novogodišnju jelku od Svarovski kristala, čija je vrijednost više od 1,8 miliona dolara.

Jelka od impozantnih 15 metara visine ukrašena je sa 20 miliona Svarovski zlatnih i srebrnih kristala, donijetih direktno iz Austrije. Pobrinuli su se, takođe, da se ovo nevjerovatno drvo postavi na lokaciju koja je vidljiva za sve putnike, kako za one koji odlaze, tako i za one koji dolaze. (Naj portal)

 

Razglednice

Pozivnica za godišnji odmor: ZAŠTO JE OVO OSTRVO DOBILO NAZIV BABINA GUZICA I KAKVE VEZE IMA SA PRDUŠOM

Published

on

Anus i Pornić u Francuskoj, Betmen u Turskoj, Jeb*nje u Austriji, Dildo u Kanadi, Guzica u Ukrajini… Mnoga mjesta u svijetu iznenađuju i zasmiju nas svojim imenima, a svako ko ih posjeti zastane na trenutak i uzme fotografije za uspomenu.

Osim svjetski poznatih atrakcija, u Hrvatskoj možemo pronaći i neobične nazive opština, naselja i ostrva, a jedno od njih je i ostrvce Babina Guzica, koje svakog ljeta izmami osmjeh na hiljade turista koji posjete Nacionalni park Kornati, piše Putnikofer.hr.

Netaknuti dragulj Jadranskog mora, ostrvce Babina guzica nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Kornati, a njegova površina iznosi samo 0,012 km². Ovo neobično ime zasmijava mnoge turiste koji svakog ljeta posjećuju hrvatsko primorje, a kako je nastao naziv za HRT objasnio je Ante Jurić iz Centra za jadransku onomastiku i etnolingvistiku.

“Babina Guzica je jedno od ostrva u Kornatskom arhipelagu. Kako je došlo do tog imena? Naravno, po babinoj guzici. U mahali Babine Guzice ima još zanimljivih toponima, na primjer čuvena Kurba. Ponekad imena proizilaze iz puke slučajnosti, anegdotski. Možda se nekom ribaru u blizini tog ostrva desio neki nemili događaj ili mu se desila neka asocijacija u trenutku prosvjetljenja i onda je krenulo da se kotrlja“, rekao je Jurić za HRT.

I Murterin i Šaljani, koji su dali ime Kornatima, bili su izuzetno maštoviti.

“Prduša je očigledno još jedan toponim iz niza lascivno erotskih kornatskih toponima. Kada imate, na primjer, vertikalnu pukotinu u obalskoj stijeni, onda imate bar 50 odsto šanse da ona nosi ime po određenim organima. U Kornatima sam uspio da izbrojim čak četiri ostrva nazvana po muškom dijelu para”.

U nazivima hrvatskih ostrva česti su i parovi, pa čak i trojke, a nije rijetkost da se isto ime nađe na više mjesta. Recimo da imate Abe na dva mjesta, Sestrice na 2-3, pa Kurbe na suprotnim stranama arhipelaga, a tu su i Smokvice, Mrtenjaci, Bisage, Tovarnjaci, Prišnjaci“, rekao je Jurić za HRT.

Kornati, najrazvodeniji arhipelag na Jadranu, čine oko 150 ostrva zbijenih na površini od 320 kvadratnih kilometara. Drugim riječima, Kornati čine 12 odsto svih hrvatskih ostrva (ukupno 1.264), a zauzimaju samo jedan odsto hrvatskog mora. Istoimeni nacionalni park, proglašen 1980. godine, nešto je manji – prostire se na 220 kvadratnih kilometara i obuhvata 89 ostrva, ostrvca i stijena koje mogu da se pohvale sa oko 2.700 sunčanih sati godišnje. Prosječna površina ostrva je 0,5 kvadratnih kilometara.

Najveće ostrvo Kornatskog arhipelaga dugačko je 25,2 kilometra i široko dva i po kilometra. Njegovo ime je Kornati i po njemu je arhipelag dobio ime. Poznato je po neobičnom geološkom fenomenu Vela ploča ili Magazinova škriljca, dužine 160 metara i širine od 63 do 86 metara, koja se nalazi u podnožju njenog najvišeg vrha Metline.

Prema legendi, dasku su donijele vile da bi se na njoj igralo tokom nemirnog mora. Drugi kaže da je ploča nastala prilikom izgradnje Arene u Puli. Majstori su namjeravali da njome prekriju zgradu, ali je ona skliznula u more. Nauka je manje poetična: Vela ploča nastala je klizanjem 11 metara debelog sloja stijene prije 2.400 godina.

Ostaci tumula, humki, svjedoče da su ostrva bila naseljena još u doba Ilira, podsjećanje na vizantijsko doba je tvrđava Tureta, na ostrvu Mana, na primjer, postoje ostaci kamenog seta izgrađenog za snimanje filma “As The Sea Rages” iz 1959. godine, dok se na ostrvu Piškera nalazi crkvica izgrađena 1560. godine, namijenjena isključivo ribarima i stoga jedinstvena na Jadranu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending